Печалбите на банките у нас продължават да нарастват

Печалбите на банките у нас продължават да нарастват - E-Burgas.com

Печалбите на банките у нас се увеличават, показват данните на БНБ. Към 31 юли печалбата на банковата система е 1,2 млрд. лв., което е с 400 млн. лв. (49,7 на сто) повече спрямо отчетената за седемте месеца на 2021 година.

Приходите на банките от лихви възлизат на близо 2 млрд. лева, а от такси и комисиони банките са получили над 996 милиона лева. Припомняме, че последните месеци банките на няколко пъти повишиха таксите си, като се увеличиха основно тези за теглене и внасяне на суми на гише в клоновете.

Спрямо края на юни депозитите в банковата система също се увеличават - с 2,9 млрд. лв. (2,4 на сто) до 124,7 млрд. лв. Ръст има на депозитите на бизнеса - с 1,3 млрд. лв.,  на домакинства - с 842 млн. лв., на други финансови предприятия - с 214 млн. лв., както и тези на сектор държавно управление (със 178 млн. лв., 5 на сто) и на кредитни институции - с 429 млн. лева.

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на юли е 16,6 млрд. лв. и спрямо края на юни се повишава с 233 млн. лв., което се дължи главно на нарастването на печалбата през периода, обясняват от БНБ.

Свързани статии
Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Икономисти говорят за забавяне на инфлацията Скъпотия: Сиренето, кашкавалът, маслото и яйцата отново поскъпват Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022
Тагове
пари банки
Коментари

Още от последните новини