Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас?

Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? - E-Burgas.com

Отиваме в период на стагфлация - хем да се вдигат цените, хем обикновеният човек да получава по-малко пари

Високата инфлация, гарнирана с намаленото търсене, отиваме в период на стагфлация. Това е хем да се вдигат цените, хем обикновеният човек да получава по-малко пари. Малко вероятно е инфлацията да не достигне 20%, ще е между 15 и 20. През 2023 г. инфлацията у нас трябва да е под 10%, посочи финансистът Пламен Димитров в ефира на NOVA..

По думите му инфлацията е реакция на високото количество пари, които са се излели след ковид пандемията. "Краткият отговор на политиците, които гледат само няколко месеца напред, е да дадат пари на хората. Тогава обаче в средно и дългосрочен план е голям проблем. Когато държавата решава лесно проблемите на хората, това се връща като бумеранг след няколко месеца. Държавата трябва да създаде законова рамка за свободна работа на бизнеса с улеснения за износ и инвестиции", посочи той.

Според проучване средносрочните нагласи на бизнеса са негативни. "В света нагласите често изкривяват реалността, а така да спрат инвестиционни проекти. А това се отразява на всички по веригата", сподели Димитров. 

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма
Тагове
инфлация пари
Коментари

Още от последните новини