Икономисти говорят за забавяне на инфлацията

Икономисти говорят за забавяне на инфлацията - E-Burgas.com

Много вероятно е от сега до края на годината да се види забавяне в ускорението на инфлацията - тя да се застопори някъде до близките нива от 17%. Тази прогноза направиха икономисти в ефира на БНТ.

Коментарът им идва на фона на последните данни на Националния статистически институт за рекордна годишна инфлация от 17%. 

Според Георги Вулджев инфлационните тенденции и факторите, които причиняват високата инфлация са налице и най-вероятно тя ще продължи да е дълбоко двуцифрена до края на зимата.

Мика Зайкова заяви, че това, което причинява инфлацията е войната в Украйна, която разделя света на две и която ни отделя от суровинния източник, а именно Русия.

“Не става дума само за газ и петрол, но и за метали, зърно и много други неща. Светът влиза в рецесия и инфлацията ще се ускорява, а няма да намалява”, смята обаче Зайкова. 

По отношение на пенсиите, Мика Зайкова каза, че в момента пенсионният фонд е в дълбок дефицит от 4 милиарда лева и това не става само с вдигане на осигурителни вноски. Според нея, ръстът на доходите на работещите е много нисък - 7,7 на сто и при липса на инвестиции едва ли ще стане много по-висок.

Щерьо Ножаров от БСК посочи, че инфлацията ще остане на сегашните нива като на годишна база ще е някъде около 15%. Според него всички монетарни мерки, които бяха предприети в САЩ и в ЕС за охлаждане на инфлацията ще дадат ефект в стокообмена.

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица
Тагове
пари инфлация
Коментари