„БСП за България“: Защо ГЕРБ мълчи за блок „Силистар? "

„БСП за България“: Защо ГЕРБ мълчи за блок „Силистар?

„Нека да изчистим въпроса за проекта „Бургас – Александруполис“ - той не е на дневен ред! Свърши времето, когато с плашене на бургазлии, се печелят избори. Може цяла кампания ГЕРБ да изкарат на гърба на един несъществуващ проект, но мълчат като риби за проучването и добива на нефт в блок „Силистар“! Там, ако стане нещо, Южното Черноморие си заминава. Именно правителството на ГЕРБ даде право да се дупчи Черно море срещу най-красивите български плажове“.Това заяви кандидатът за народен представител на „БСП за България“ от 2-ри МИР Николай Тишев по време на дебат по „Канал 0“, в който участваха и Тодор Байчев и Милена Куртова-Радева.

На дебата се дискутираха и други основни проблеми, по които трябва да се работи.

„Ние сме на последно място по доходи в Европейския съюз, на първо място сме по демографски срив, на първо място сме и по имиграция на млади хора, на първо място сме по липса на перспектива. Ако ГЕРБ предпочитат статуквото в този му вид да продължи, ще бъдат много разочаровани на 26 март“ – каза Николай Тишев. Той посочи, че основният приоритет на „БСП за България“ е икономиката и че държавата трябва да застане зад българското производство. Тишев опроверга твърдението на ГЕРБ, че Бургас е най-добрият град за живеене, тъй като тук младите хора могат трудно да си намерят работа, особено добре заплатена. Вместо това напускат града и търсят препитание другаде.

„Интересно е, че ако не си активист или член на ГЕРБ, в държавната и общинска администрация работа за теб няма. Бизнесът и инвеститорите бягат от Бургас. Ние като народни представители ще работим за подпомагане средата на инвеститорите. Само с еврофондове няма да стане. Явно ГЕРБ живеят в друг Бургас. Като толкова добре се развива той, защо сме седми по доходи в страната“ – попита Тишев и допълни, че първото, което трябва да бъде направено, е да се спре административният натиск, упражняван върху бизнеса.

Друга коментирана тема на дебата бе за образованието. Милена Куртова-Радева заяви, че то  трябва да се превърне в национално самосъзнание. Това означава масово присъствие на българските автори, на българската литература и история, на българските постижения на науката и спорта в учебните образователни програми. А трудът на българския учител трябва да се признае.

„Ние вярваме, че всичко това може да се случи, защото сме против българското образование да бъде стъпквано,  българските учители на бъдат унижавани, а учениците да излизат почти неграмотни“ – каза Радева.

Тодор Байчев от своя страна посочи, че България трябва да засили участието си към формите на организирана отбрана в НАТО, към ЕС, но да поставя на дневен ред темите, които нас ни вълнуват.

„Аз не желая министър-председател да отиде в Брюксел и да каже „ще видя какво ще ми кажат началниците“. Знаете кого цитирам. Другото, което трябва да стане, е възстановяване на армията чрез българския военно-промишлен комплекс, за да може все пак да има работни места и в България“ – каза Байчев. Той коментира и варианти за преборване на фалшивите запис на заповеди. Един от тях е да има изискване те да бъдат заверявани нотариално.

Коментари

Още от последните новини