Всеки ден по две баби хвърлят пари през балкона

Всеки ден по две баби хвърлят пари през балкона - E-Burgas.com

Всеки ден по две баби хвърлят пари от балконите си на телефонни измамници. Това показва статистиката на „Национална полиция“, предоставена за Агенция Монитор. Цифрите сочат, че само от началото на годината регистрираните случаи на измами са 687. При тях са дадени общо над 5 млн. лева, които са отишли в ръцете на мошениците. Основните задържани играчи от тях обаче са едва 54, показват данните на „Национална полиция“.

Другите цифри, които отиват в графа разкрити – около 133, са на помагачи и мулета, които се измъкват без присъди, тъй като не може да се докаже тяхната съпричастност към измамите. От МВР обаче обясняват, че най-вероятно бройката на замесените – жертви и измамници, е двойна, тъй като не всеки подава сигнал, когато бъде измамен. Това означава, че сумата на спечелените от мошениците пари може да стигне спокойно до 10 млн. лева, а жертвите им да скочат пък двойно, ако си признаят в районните управления. Много от тях обаче не го правят заради срам или гордост.

От Главна дирекция „Национална полиция“ обаче се хвалят, че само за септември са разкрили 50% от случаите на телефонни измами. Те са били 50 общо, като 25 са били разобличени и се е стигнало до арести. Това било едно от най-високите нива на разкриваемост в Европа. За същия месец са проверени 18 специализирани операции. При една от тях е отчетена и най-сериозната присъда от година и шест месеца ефективно за телефонен измамник.

Другият успех се приписва на районната прокуратура в Пловдив, която е издействала присъда на четирима мъже, замесени в телефонни измами. Двама от тях – 23-годишния Александър и 29-годишния Митко, са получили по една година и два месеца лишаване от свобода останалите двама са се разминали с условни присъди. Те измамили възрастна жена да им даде 3100 лева в плик от хляб, които хвърлила през балкона. Бабата била с образование за инженер, но въпреки това се подлъгала по схемата им.

Данните от проучване на прокуратурата показват, че 70 процента от измамените са хора с „добро образование“, което означава поне висше и полувисше, като второто взима превес. Вероятното обяснение на прокуратурата на този факт е, че голяма част от измамите сред нискообразованите хора не са съобщени, те не са регистрирани и по тях не се е работило, поради което те не попадат в статистиките.

 

Коментари

Още от последните новини