Медът поскъпва с лев на килограм?

Медът поскъпва с лев на килограм?  - E-Burgas.com
снимка: архив БГНЕС

Медът може да поскъпне с между 50 стотинки и лев за килограм. Повишението тръгва от прекупвачите на едро. Това прогнозира за Дарик председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов. Причината за увеличението в цената на меда е в тежката зима и високата смъртност на пчелите тази година. Добивите ще бъдат по-ниски, а разходите на пчеларите са се увеличили, разказаха още от сектора.

Михайлов каза, че тенденцията е добивите да са по-ниски през тази година спрямо предходната. "Неслучайно търговци и преработватели имат намерение да повишат изкупната цена на едро на първите видове мед, които вече са извадени, а именно мед от рапица, акация. Сега очакваме за билковия, полифлорния, слънчогледовия и други", каза той.
  
На въпрос за какво увеличение на цената на килограм за крайния потребител може да се говори, Михайлов каза, че засега по отношение на цените на дребно няма индикации за повишение. "При това повишение на цените на едро, смятам, че ще има повишение и на цените на дребно, но то ще бъде в малки граници - или с 50 стотинки, или с лев, и то си остава постоянно, като се запазва и за следващата година. Такава е практиката, когато се формират цените", каза той.

Пчеларите се оплакаха и от употребата на пестициди в земеделието, които също се отразяват зле на пчелните семейства. 
 

 

Коментари

Още от последните новини