И в Айтос недоволни от новия маршрут на автобуса до Бургас

И в Айтос недоволни от новия маршрут на автобуса до Бургас - E-Burgas.com
Хората искат автобуса отново да спира на Новата поща или на Централната спирка до БСУ

Учениците от ПМГ и Френската гимназия трябва да вървят по 1 км. в едната посока всеки ден

Недоволството от новата транспортна схема на Бургас стигна чак до общините Айтос и Руен. Писмо до Общински съвет - Бургас е написал д-р Живко Балев от името на всички родители от двете общини, чиито деца учат в ПМГ "Акад. Н. Обрешков" и ПГРЕ "Г. С. Раковски". 

Д-р Балев припомня, че само допреди седмица автобусът е минавал по бул. "Стефан Стамболов" и спирката до Новата поща, която е на около 5 минути от сградата на гимназията. От събота обаче влезе в сила новата транспортна схема и маршрутът е бил отклонен по бул. "Демокрация" и след това по "Сан Стефано".

"Най-лошото е, че най-близките спирки, които могат да ползват децата ни, съответно на отиване и на връщане, са само до т.н. "Червен блок" зад бившия Механотехникум и след това чак в южния край на ул. "Сан Стефано", почти до БЧК. По този начин спирките отстоят от двете училища на около 1 км. а в интензивното движение сутрин и вечер, това отнема около 20 минути бърз ход и пресичането на няколко от най-натоварените кръстовища и светофари при зимни условия в тъмната част на денонощието" пише д-р Балев.

Всичко това води до закъсняване на децата, за първия учебен час, който е от 7:30 часа сутринта и изпускане на последния автобус вечер, когато имат 6 часа и излизат от училище в 19:20 часа, след което не могат да се приберат вкъщи. Родителите се притесняват и че децата им трябва да тичат по улиците, което е предпоставка за пътни инциденти. 

В писмото се припомня, че учениците от община Айтос са около 100, като в това число има болни и такива в неравностойно положение. Има такива и от Руен, Карнобат, Ветрен и Банево, както и много студенти. 

Родителите от Айтос молят за своевременна компетентна намеса с оглед разрешение на автобусите с ученици да ползват Централната спирка пред БСУ, което е едно от основните и предназначения или създаването на нова автобусна спирка в двете посоки около Новата пощата. 

"В момента тече събиране на подписка и ако искания ни не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, си запазване правото на протестни действия, гражданско неподчинение и търсене на съдействие в електронните медии" завършва писмото си д-р Балев.

Искането ще бъде разгледано от комисията по "Транспорт и морско дело" към Общински съвет - Бургас. 

Коментари