Водата в още един язовир намаля драстично

Водата в още един язовир намаля драстично - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Драстично е намаляла водата в язовир "Цонево" заради липсата на валежи, предава БНТ. В момента най-големият язовир във Варненска област е пълен едва 33% от капацитета си. Водоемът е резервен вариант за захранване на Варна с питейна вода в случай на воден режим. Всеки месец вода от язовира се подава и към химическите заводи в Девня за осигуряване на производствения процес.

Язовир "Цонево" се използва основно за промишлени нужди и за напояване на земеделски земи. Заради опасността от воден режим по Черноморието, язовирът беше предвиден да снабдява Варна с вода за питейно-битови нужди. Количеството му обаче спада застрашително. Всички се надяват през зимата да има интензивни валежи от сняг, за да се увеличи нивото на язовира.

Важна подробност е, че всеки месец водоемът губи не малко количество от обема си и заради изпарения на водата, като те са повече през летните месеци. В язовир "Цонево" в момента има малко над 108 млн. куб.м вода, при общ обем от 330 милиона кубика. В този участък сега има само следи,че някога е имало вода. Ръкавът на язовир "Цонево" до село Аспарухово е почти пресъхнал. Вече се вижда изцяло потопеният преди повече от 30 години стар мост.

Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон Черно море: Наистина в този район, в който се намираме в момента, няма почти никакви дъждове и снегове, откъдето да се пълни язовирът. За декември близо 4 милиона кубика вода от язовира се подава към заводите в Девня. В случай на воден режим за Варна, количеството за промишлени нужди ще бъде редуцирано със заповед на Министерството на околната среда и водите.

Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон "Черно море": И дори са ги предупредили да са готови и за техен авариен план, евентуално да търсят друг водоизточник, защото приоритет е ВиК-операторът. От "Напоителни системи" - клон "Черно море" твърдят, че в случай на водна криза, имат техническа готовност веднага да подадат нужното количество вода от язовир "Цонево" до помпена станция на ВиК за захранването на Варна. За да се използва обаче водата за питейно-битови нужди, е необходимо водното дружество да изгради пречиствателна станция.


 

 

Свързани статии
Строим 10 нови язовира за 10 години Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са с приоритет за питейно-битови нужди Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза Ревизоро в Бургас: Криза няма да има, Варна ще се лиши от вода Съветници искат извънредна сесия заради казуса "Камчия", ВиК намекна за тегави процедури около резервните варианти Ето кои са резервните варианти за Бургас при водна криза
Тагове
язовир цонево
Коментари

Още от последните новини