Вдигат минималната заплата на 760 лева

Вдигат минималната заплата на 760 лева - E-Burgas.com

След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има увеличение на минималната работна заплата”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в ефира на NOVA.

„В коалиционното споразумение сме приели, че трябва да се изготви механизъм за увеличение на минималната заплата. Той няма да е готов до юли, защото изчакваме европейска директива, но знаем какви са индикативните стойности”, каза още той.

„Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от средната работна заплата за страната за предишната година. Трудно е да се каже обаче колко точно ще бъде това. Може би ще е 760 лв., това са сметнали работодателите, но може и да е по-голяма”, посочи Гьоков.

По думите му не е тайна, че в сравнение с европейските страни доходите у нас са най-ниските.

„В средносрочен план ние променяме цялата система на социалната подкрепа и социалното подпомагане като обвързваме помощите към тези, които не могат да се справят, само с линията на бедност”, каза той.

„Досега те бяха обвързани с една измислена величина – гарантиран минимален доход, който през 2009 г. беше 65 лв., а сега е 75 лв. Т.е. допълваме доходите на членовете на семейството до 75 лв. Променяме цялата тази картина и вече ще се съобразяваме с линията на бедност, която пък ще се изчислява по нов начин - по европейски критерий”, обясни Гьоков.

В момента линията на бедност е 413 лв. „Предложението мина обществено обсъждане. Предстои да бъдат приети промени в Закона за социално подпомагане и това ще стане факт”, каза още той.

„Всичко това означава, че помощта, която получават тези, които не могат да се справят, ще бъде допълвана не до 75 лв., а до 413 лв. Според изчисленията всяка година ще бъде предприемана съответната линия на бедност”, заяви социалният министър.

„Основната критика съм социалната система е, че наистина ние подкрепяме много хора с много ниска подкрепа. С новите действия ще се разшири и кръгът, и подкрепата за тях”, категоричен бе той.

Разработват се и различни варианти за преизчисляване на пенсиите след отпадането на COVID добавката. „На всички трябваше да е ясно, че тя няма как да продължава до безкрай. Минималната пенсия за трудова дейност според мен не трябва да бъде по-ниска от 413 лв. Това не е много, но това са възможностите на бюджета”, коментира Георги Гьоков.

 

Свързани статии
Служебният вицепремиер: Без приет бюджет не може да се актуализира минималната работна залата КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври Средната работна заплата прехвърли 1000 лева във всички региони Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Минималната заплата от днес е 710 лева Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата От КНСБ настояват за 750 лв. минимална заплата Минималната работна заплата става 710 лв. Минималната заплата става 650 лв. от януари 2021
Тагове
заплата
Коментари

Още от последните новини