Служебният вицепремиер: Без приет бюджет не може да се актуализира минималната работна залата

Служебният вицепремиер: Без приет бюджет не може да се актуализира минималната работна залата - E-Burgas.com

Заради високата инфлация от КНСБ поискаха вчера в социалните мрежи минималната работна заплата да стане 800 лв. Служебното правителство е заложило тя да е 770 лева през 2023.

"Минималната работна заплата беше определена на 770 лева, тъй като това е 50% средната работна заплата през 2021 година. Увеличението е с 8,4%. Ако няма приет бюджет, няма да има и корекция в минималната работна заплата", коментира пред bTV Лазар Лазаров, служебен вицепремиер и социален министър.

"Инспекцията по труда е контролният орган, който трябва да следи за законодателството в тази област. В следващите месеци ще увеличим капацитета ѝ, като я допълним с 200 души. Убеден съм, че ще създадем нови условия“, каза още той и добави, че минималната работна заплата се определя от правителството, но тя се основава на бюджета, който трябва да бъде приет от следващото Народно събрание.", обясни той.

"Поканата към мен беше очаквана не толкова за позицията, а за сферата, в която работя," коментира още социалният министър в служебния кабинет "Донев".

 




 

Свързани статии
КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври Средната работна заплата прехвърли 1000 лева във всички региони Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Вдигат минималната заплата на 760 лева Минималната заплата от днес е 710 лева Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата От КНСБ настояват за 750 лв. минимална заплата Минималната работна заплата става 710 лв. Минималната заплата става 650 лв. от януари 2021
Тагове
заплата
Коментари

Още от последните новини