Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата

Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата  - E-Burgas.com

Средното възнаграждение в Бургаско е по-ниско с 321 от средното за страната

В края на март 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 49 лица. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Строителство“ и „Други дейности“, а най-голямо увеличение в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Административни и спомагателни дейности“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Преработваща промишленост“ - съответно по 17.3%. По брой наети лица по трудово и служебно правоотношение областта заема 4-то място сред 28-те области в страната.

В област Бургас средната брутна месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 г. е 1 272 лв., при 1 593 лв. средна за страната.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месена работна заплата през първото тримесечие на 2022 г., област Бургас се нарежда на 11-то място. Най-висока средна работна заплата получават наетите в област София (столица) - 2 218 лв., а най-ниска - в областите Кърджали - 1 022 лв., Благоевград - 1 040 лв. и Кюстендил - 1 058 лева.

През първото тримесечие на 2022 г. средната брутна месечна работна заплата в област Бургас намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. с 2.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление са „Административни и спомагателни дейности“ - с 36.9% и „Други дейности“ - с 18.9%.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 г. нараства с 8.8%, в обществения сектор нарастването е с 1.0%, а в частния сектор - с 12.4%.
 

Свързани статии
Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна 80 на сто от работещите у нас са стресирани и недоволни от заплатата Печалбите на банките у нас продължават да нарастват Икономисти говорят за забавяне на инфлацията Служебният вицепремиер: Без приет бюджет не може да се актуализира минималната работна залата Скъпотия: Сиренето, кашкавалът, маслото и яйцата отново поскъпват
Тагове
работа заплата пари
Коментари

Още от последните новини