КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври

КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври - E-Burgas.com

КНСБ настоява минималната заплата у нас да стане 800 лева от октомври заради инфлацията, която се очаква да достигне двайсет на сто. 

Това коментира президентът на организацията Пламен Димитров пред bTV.

Той обясни, че без актуализация на бюджета няма как да се справим.

"Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023. Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията", уточни Димитров.   

По думите му дървата са скочили със 70% за година.

"Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ", каза Димитров.

Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60%  за август вероятно ще се утвърди от КЕВР.

Той подчерта, че ще трябва да се използва по-малко газ с 15%, нещо което иска и Европейският съюз.
"Аз не мога да кажа дали можем да се върнем към "Газпром". Експертите обаче препоръчват да се върнем към "Газпром" докато не се изпълни договора си. Трябва да се намери алтернатива", добави Димитров.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината.

"Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 млн. лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 млн. лева, имаме около 250 млн. лева, които липсват", каза Димитров.

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица
Тагове
заплата пари инфлация
Коментари

Още от последните новини