КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври

КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври - E-Burgas.com

КНСБ настоява минималната заплата у нас да стане 800 лева от октомври заради инфлацията, която се очаква да достигне двайсет на сто. 

Това коментира президентът на организацията Пламен Димитров пред bTV.

Той обясни, че без актуализация на бюджета няма как да се справим.

"Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023. Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията", уточни Димитров.   

По думите му дървата са скочили със 70% за година.

"Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ", каза Димитров.

Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60%  за август вероятно ще се утвърди от КЕВР.

Той подчерта, че ще трябва да се използва по-малко газ с 15%, нещо което иска и Европейският съюз.
"Аз не мога да кажа дали можем да се върнем към "Газпром". Експертите обаче препоръчват да се върнем към "Газпром" докато не се изпълни договора си. Трябва да се намери алтернатива", добави Димитров.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината.

"Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 млн. лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 млн. лева, имаме около 250 млн. лева, които липсват", каза Димитров.

Свързани статии
Председателят на БПГА: Съвсем скоро горивата у нас ще поевтинеят значително Скъпотия: Сиренето, кашкавалът, маслото и яйцата отново поскъпват Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. Икономисти: Европа я чака тежка криза след ноември, не можем да спрем инфлацията Средната работна заплата прехвърли 1000 лева във всички региони Цената на хляба може да достигне 3 лв. Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Прогноза: Българските картофи ще поскъпнат двойно Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Борим кризата с 0% ДДС на хляба, по-високи пенсии и отстъпка за горивата
Тагове
заплата пари инфлация
Коментари

Още от последните новини