Средната работна заплата прехвърли 1000 лева във всички региони

Средната работна заплата прехвърли 1000 лева във всички региони - E-Burgas.com

Средната работна заплата в страната трансферира 1000 лева във всички райони. Все още има дребни общини, с по-ниски приходи и с действителна заплаха от обедняване на групи от популацията. Средните приходи обаче към момента изпреварват растежа на потребителските цени, пише cross.bg. Данните са на Института за пазарна стопанска система, предава Вече няма област със междинна работна заплата, по-ниска от 1000 лв.. Единствено Кърджали прави изключение в избрани месеци от 2021-ва година, за която се отнася статистиката.

София е водач със междинна заплата от 2300 лв., следвана от Варна и Пловдив. Серевозападът е образец за огромни неравенства в приходите, а в централния район по-високите заплати се получават отвън регионалните центрове, изяснява икономистът Адриан Николов: "Монтана, Видин, Враца, има доста огромно неравноправие, защото има едни доста високи заплати в Козлодуй и обвързваните с АЕЦ действия. Като цяло има доста огромни разлики в границите на самите области.

Там регионалният център по-често е средище на услугите, до момента в който в периферните общини и индустриалните зони е ситуирано производството и надлежно получаваме и там огромни заплати. Средногорието е един подобен обичаен водач, в който постоянно има доста високи заплати ".

В регионите с неравенства и където междинната заплата пораства с по-бавни темпове, има действителен риск от обедняване. Като цяло обаче инфлационните процеси към момента са под надзор, разяснява Адриан Николов: "На този стадий заплатите към момента съумяват най-малко през първото тримесечие - приказваме за междинните, да надвишават растежа на цените, обаче изцяло допустимо е това да не е годно за всички райони на страната и надлежно да забележим действително обедняване в някои други елементи ".

Свързани статии
Служебният вицепремиер: Без приет бюджет не може да се актуализира минималната работна залата КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Вдигат минималната заплата на 760 лева Минималната заплата от днес е 710 лева Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата От КНСБ настояват за 750 лв. минимална заплата Минималната работна заплата става 710 лв. Минималната заплата става 650 лв. от януари 2021
Тагове
заплата
Коментари

Още от последните новини