Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата

Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата - E-Burgas.com

Синдикатите настояват за ново увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета юли месец. От КНСБ предлагат тя да стане 760 лв. Причините са високата инфлация и загубата на покупателна способност. Работодателите обаче не подкрепиха тази идея. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

По отношение на постановлението за размер на нова минимална работна заплата работодателите са се въздържали от подкрепа. Причината не е размера, а начина на формирането на МРЗ.

"Причината не е толкова числото 710 лева, а формирането на МРЗ. Тя на практика беше гласувана в парламента със Закона за държавния бюджет, донякъде днес беше безпредметно обсъждане на нейния размер", заяви Добри Митрев, председател на УС на Бългаската стопанска камара (БСК).

„Нашите бележки са по отношение на това са, че при приемането на бюджета за 2022 година не беше направена оценка на въздействието на МРЗ, особено по отношение на микро, малките и средните предприятия. По този начин от няколко години апелираме МРЗ да не се определя по административен начин, а с ясни и обективни критерии спрямо Конвенция 131 на Международната организация на труда, която България е ратифицирала“, коментира още той.

Всички са се обединили около идеята за удължаване на мярката 60/40 до края на юни, защото нито икономиката ни е възстановена - има нови предизвикателства пред икономическите оператови. Туристическата индустрия е тежко засегната и не се очаква голям трус и сътресения в сектора, високи цени, които засягат ресторантьорите, допълни Митрев.

Свързани статии
Цената на хляба може да достигне 3 лв. Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Прогноза: Българските картофи ще поскъпнат двойно Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Борим кризата с 0% ДДС на хляба, по-високи пенсии и отстъпка за горивата Коалицията обсъжда антикризисните мерки заради високата инфлация Мика Зайкова: Инфлацията у нас ще достигне 20% Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева Над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си разходи Бензинът поскъпва още през идните дни
Тагове
заплата пари инфлация
Коментари

Още от последните новини