Ваксината на Pfizer и BioNTech e безопасна за деца на възраст 5-11 години

Ваксината на Pfizer и BioNTech e безопасна за деца на възраст 5-11 години - E-Burgas.com
Снимка: BBC

Ваксината ще се прилага в по-ниска доза, отколкото за хора над 12 години

Pfizer и BioNTech съобщиха, че резултатите от клиничните изпитвания показват, че тяхната коронавирусна ваксина е "безопасна, добре поносима" и предизвиква "здрав" имунен отговор при деца на възраст 5-11 г.

Компаниите добавят, че скоро ще поискат регулаторно одобрение. Ваксината ще се прилага в по-ниска доза, отколкото за хора над 12 години, се казва в изявление на компаниите, съобщава Нова тв.

„При участници на възраст от 5 до 11 години ваксината е безопасна, добре понасяна и показва стабилни неутрализиращи реакции на антитела“, заявиха в съвместно изявление американският гигант Pfizer и неговият партньор от Германия. Те планират да предадат данните от своите изследвания на регулаторните органи в Европейския съюз, САЩ и по света „възможно най -скоро“.

Резултатите от изпитването са първите по рода си за деца под 12 години. В момента все още продължава изпитването на ваксината на Moderna за деца на възраст от 6 до 11 години. Ваксините на Pfizer и Moderna вече се прилагат на подрастващи над 12 години и пълнолетни в страни по целия свят. Въпреки че децата се считат за по-малко изложени на риск от тежък коронавирус, има опасения, че силно заразният вариант Делта може да доведе до по-сериозни случаи.

Ваксинирането на деца също се разглежда като ключ към запазването на училищата отворени и и като възможност за прекратяването на пандемията.

„Ние сме нетърпеливи да разширим защитата, която ваксината предоставя, към това по-младо население“, каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, отбелязвайки, че „от юли случаите на COVID-19 в САЩ са се увеличили с около 240%“.

Коментари

Още от последните новини