Традициите оживяват на Трифон Зарезан в Сунгурларе

Традициите оживяват на Трифон Зарезан в Сунгурларе - E-Burgas.com

На 14 февруари община Сунгурларе ще отбележи своя празник. Денят на виното, лозарите, винарите и градинарите по традиция ще бъде отбелязан с богата програма.

Преди ритуалното зарязване на лозята кметът на общината инж. Димитър Гавазов, заедно с директора на инспектората по образование г-жа Петя Петрова ще открият изложба с рисунки на деца, участвали в националния конкурс „Св. Трифон Зарезан“. Най- добрите творби ще бъдат отличени и наградени.

По традиция, в музея по лозарство и винарство ще бъде открита музейна сбирка.

Тържествата по повод празника „Св. Трифон Зарезан“ продължават с конкурса за най- добро домашно бяло вино, победителят ще бъде окичен с титлата „Цар на лозята“. Традицията повелява на празника, титулуваният „Цар на лозята“ да поведе присъстващото мнозинство от хора към ритуалното зарязване на лозята.

Слет това тържествата ще продължат на местността „Ичмята“ с подготвена специално за празника на община Сунгурларе богата фолклорна програма. 


Заради силно развитата винарска традиция в община Сунгурларе през 1992 година 14 февруари е обявен за празник на общината. Първата музейна сбирка по лозарство и винарство е открита през далечната 1988 г. в едноименния музей. В Сунгурларе се намира един от най- големите винени заводи в страната. 


Тържествената програма по повод празника на Сунгурларе е с начален час 9.30 ч. По повод празника на Сунгурларе се очаква да присъстват много гости, както от страната, така и от чужбина.  
 

Свързани статии
ОбС Сунгурларе прие с пълно мнозинство проектобюджета изготвен от администрацията на кмета инж. Димитър Гавазов Редовното заседание на ОбС- Сунгурларе стартира с благотворителна изложба-базар Заем от 1.2 млн лева ще тегли община Сунгурларе Дядо Жечо от сунгурларското с. Подвис отпразнува своя 100- годишен юбилей Инж. Димитър Гавазов е кандидатът за кмет от ДПС в Сунгурларе Започна делото за брутално убийство в село Терзийско Въвеждат вечерен час за непълнолетните в Сунгурларе Частичен локдаун в Средец и Сунгурларе заради ръст на новозаразените Младежи отнеха със сила спестяванията на 90-годишна жена в Сунгурларско Задържаха британец за жестоко убийство в сунгурларско село
Тагове
Сунгурларе
Коментари

Още от последните новини