Служебният министър Росен Христов: Имаме газ до септември

Служебният министър Росен Христов: Имаме газ до септември - E-Burgas.com

Имаме газ до септември. Има откъде да намерим до края на годна. Проблемът не е в количествата, а в цената. Ако обявим, че плащаме пет пъти по-висока ще имаме много оферти. Повечето оферти за LNG, но пък за тях няма терминали. Има слотове, но на нас не ни е икономически изгодно да ги купим. Ние трябва да намерим алтернативни източници. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването "Денят започва" по БНТ.

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и слотове на нормална цена или някой трябва да плати високата сума или София да остане без топло. Цената на световните пазари е висока, но можем да намерим начин да е по-ниска от това, което плащаме в момента. Имаме оферти за доставка на газ, знаем офертата за 7 танкера има и подобни оферти от посредници. Служебното правителство заварихме ситуация на недостатък и работим приоритетно. Идеята ни е да осигурим газа до края на годината и евентуално за следващата. Да осигурим отоплителния сезон и да дадем възможности на следващото правителство да сключи договор, отбеляза Христов.

По думите му на дневен ред седят всички източници за досатвка на газ, включителмно и "Газпром".

Служебният министър уточи, че "Газпром" е последен варинат за доставка, но все пак съществува. И добави, че ако се наложи да се водят преговори с "Газпром" ще бъдат само за получаване на количествата по договор, а не за подписване на ново споразумение.

Кирил Петков не е спирал да говори с "Газпром". Платена е колосална сума за адвокатски консултации за преговори с "Газпром". Преговорите са спрели на една точка, където "Газпром не са били съгласни с нашите условия. Европа продължава да купува газ от "Газпром". Другото което е ние в момента купуваме газ от "Газпром" не директно, а чрез посреднции. Те се появяват, когато имаш нужда от газ. Руски газ в момента тече и се потребява, просто минава през Гърция, през посредници, посочи служебният министър на енергетиката.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", добави министърът.

Росен Христов заяви, че "Булгаргаз" не е загуба, а има нужда от капитал. И добави, че държавата ще отпусне заем на дружеството за увеличаване на оборотните средства.

Служебният енергиен министър коментира и строежа на Интерконектора с Гърция.

Държавата не строи Интерконектора, той се строи от частна комапния избрана с конкурс. Спекулациите, че спираме строителството са грешни. Ние влагаме огромни усилия да подкараме този проект и да го завършим навреме. Ако искахме да го спрем трябваше да правим като кабинета "Петков" - тоест нищо. Те не се упражнили контрол да може този проект да върви в рамките на някакъв график. Строителите са с разхлабено усещане и изпълняват строителството по техен график. Финалният график не сме го пиолучили въпреки много срерщи които проведохме. Проектът е изключително важен, работим да можем да го пуснем в началото на сепетември. Сформирахме работна група от всички министерства, която да следи и налага контрол. Следи се докуменатцията, правят проверки на място, които да могат да реагират. Утре очакваме да получим финалния график. Ще осигурим системен контрол и всичко, което зависи от правителството ще го свършим, допълни Христов.

Няма варинат да минем изцяло на ток. Системата е изградена по определено направление и няма как да не ни трябва газ. ERP правят подготовка, но анализите показват, че няма как да минем изцяло на ток, каза още той.

Служебният енергиен министър изрази надежда, че ще успеят да намалят или поне да стабилизират цената на газа.

Отстъпката от 25 ст. ще продължи до когато е предвидено. Тя не е достатъчна. Тя е само за битови потребители. Увеличената цена на горивата я плащаме трябва да се намали цената на транспорта, или цената на стоките. Трябва да намерим решение как ценните на горивата да бъдат намаелни кардинално, обясни Христов.

Свързани статии
Стана ясно кои бургазлии ще бъдат отличени на Никулден По-високата цена на газа влиза в сила Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина Иван Шишков: Първите количества газ вече идват от Азербайджан Ново 20: Никотинови бонбони изместват райския газ Председателят на БПГА: Съвсем скоро горивата у нас ще поевтинеят значително Колко опасна може да е модата с дишането на райски газ Обявихме края на строителството на газовата връзка с Гърция ЕС заседава за руския петрол утре Експерти прогнозират ръст в цената на газа
Тагове
газ
Коментари

Още от последните новини