Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина

Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина - E-Burgas.com

„Топлофикациите няма да усетят веднага намаляването на цената на газа. След падането на цената на газа няма да видим падане на цените на продуктите в магазините. Това никога не се случва. Наричаме го „инертен търговски интерес“. Ефектът ще е намаляване на инфлацията. Цената на природния газ през ноември миналата година беше 93 лева, а сега е 123 лева. Имаме 40% ръст“, посочи енергийният експерт Иван Хиновски пред bTV.

„От цивилизованите начини за отопление е чрез инверторни климатици. Дървата и въглищата също, но са свързани с повече усилия. Топлофикациите също са в първите три изгодни модела“, обясни той.

„Имаме насищане на пазара на втечнен природен газ. Такива огромни количества се предлагат и се строят терминали, че очаквам стабилизиране след Нова година. След Нова година очаквам политическо намаляване на цената на топлинната енергия в София“, добави Хиновски.

„Ако има преразглеждане на цената на топлинната енергия, ще е от 1 януари, но трябва да се има предвид, че КЕВР задържа цената изкуствено ниска. Не вярвам скоро да има чувствителна промяна. Задълженията там са толкова големи, че цените сега не са достатъчни, за да покрият разходите на дружествата“, коментира Мартин Владимиров.

Той отбеляза, че есента е топла, не е започнал отоплителният сезон, а газохранилищата са запълнени. Въпреки това очаква покачване на цените през първото тримесечие на 2023 година заради липсата на руските доставки.

„България е в уникална позиция, защото една трета от газа идва от Азербайджан по цени, които са петролно индексирани, а той се търгува на по-ниски цени. Българската индустрия е много конкурентноспособна, а печалбите са големи. Всякакви истерии за фалити са преувеличени“, каза Владимиров.

Според него през тази зима Европа ще успее да се справи, но припомни, че до средата на годината държавите от ЕС са запълвали хранилищата си с руски газ.

„Дългосрочното решение е намаляването на използването на природен газ. В цяла Европа тече процес по електрификация“, подчерта е Владимиров.

 

Свързани статии
КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Цените на храните отново се вдигат Цените на елхите също скочиха Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември Радев: Бензинът в бензиностанциите на "Лукойл" вече е под 3 лева
Тагове
цени магазини
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина - E-Burgas.com

Регата 24 Май