Обявихме края на строителството на газовата връзка с Гърция

Обявихме края на строителството на газовата връзка с Гърция - E-Burgas.com

С официална церемония в Комотини България и Гърция обявяват края на строителството на газовата връзка, показа bTV. В нея участват двамата премиери - Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, както и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

Именно през този интеконектор трябва да получаваме в бъдеще азерски газ. Реализацията на проекта, започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи тласък през последните 6 месеца. 

Линейната част е изпълнена изцяло. Всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено, обявиха от Министерския съвет. 

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора обяче ще стане вероятно наесен след приключване на задължителни административни процедури. Дотогава страната ни ще получава в пълен o6eм договорените количества азерски газ на временната точка на доставка - Неа Месемврия. 
 

Свързани статии
Стана ясно кои бургазлии ще бъдат отличени на Никулден По-високата цена на газа влиза в сила Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина Иван Шишков: Първите количества газ вече идват от Азербайджан Служебният министър Росен Христов: Имаме газ до септември Ново 20: Никотинови бонбони изместват райския газ Председателят на БПГА: Съвсем скоро горивата у нас ще поевтинеят значително Колко опасна може да е модата с дишането на райски газ ЕС заседава за руския петрол утре Експерти прогнозират ръст в цената на газа
Тагове
газ конектор газопровод
Коментари

Още от последните новини