Част от лекари в страната, не са почивали от началото на епидемията

Част от лекари в страната, не са почивали от началото на епидемията - E-Burgas.com

Кампанията да останем по празниците и да се молим в домовете си стартира днес. Тя е съвместно със столични болници, Столичната община, училища. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. д-р Костадин Ангелов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска".

Ако призивите на лекарите от последните дни е накарало хората да останат по домовете си и ако това е помогнало на един човек, си заслужава, каза професорът.

По думите му там, където двама души са се събрали в името на Бог, той е сред тях.

Проф. Ангелов заяви, че някои лекари в "Александровска" не са почивали от самото начало на епидемията - повече от месец. Това са доц. Буланов, д-р Томов, д-р Попов.

Дежурствата на всички лекари са повече от 12 часа, лекари и сестри полагат извънреден труд. На Великден, вместо при семействата си, много от тях ще бъдат при пациентите. Проф. Ангелов призова единствено за едно добро отношение на обществото към всички лекари.

В "Александровска" болните от коронавирус са 30, в реанимация са 7 души, трима са интубирани.

В болницата започват да правят нова, допълнителна, надграждаща диагностика.

На всеки пациенти със съмнителни лабораторни, образни или клинични данни започва да се прави бронхоскопия.

"Ще се взема материал от дисталните отдели на белия дроб - буквално от окото на бурята и така може да се докаже присъствието или отсъствието на вируса, да се правят цитологични, микробиологични, имонологични изследвания, за да се види какви са промените на клетъчно ниво. Ще надградим панела от изследвания и ще включим най-добрите ни специалисти бронхоскописти и пулмолози в болницата. Д-р Мондешки, д-р Билюков. Всички са изключително мотивирани." заяви проф. Ангелов:

Ако в началото имаше притеснение, ние го надживяхме, защото когато се сблъскахме с пациентите видяхме, че всичко е една борба, една инфекция, но когато изписахме първите пациенти видяхме, че можем да се справим, че битката не винаги е загубена.

Нека хората да знаят, че когато се разболеят или са носители, това не означава нещо лошо, каза още проф. Ангелов. Почти всички оздравяват, единствените които губят битката са тези, които имат придружаващи заболявания, тези които имат нарушен имунитет.

Свързани статии
Лекари в Бургас изнемогват от работа, болницата търси доброволци за КОВИД-отделението Пет нови специалисти подсилват УМБАЛ-Бургас Случаите на сърдечна недостатъчност в Бургаско нарастнали по време на пандемията Лекарите на първа линия срещу коронавируса получили 20 млн. лева Бургаски медици излизат на протест: Не са им изплатили обещаните пари за борба с коронавируса Изследваха всички стоматолози в Бургас, няма нито един заразен Лекари от ВМА показаха как правилно се поставя и сваля защитно облекло (видео) Медиците минават с приоритет през КПП-тата Червеният кръст набира студенти по медицина за борба с коронавируса Ето как учениците от Търговската гимназия поздравиха бургаските медици (Видео)
Тагове
лекари
Коментари

Още от последните новини