Все още не изписват безплатни ковид лекарства

Все още не изписват безплатни ковид лекарства - E-Burgas.com

"Доста от пробите на симптомни хора, които назначих вчера, са отрицателни, не мога да разбера какво се случва. При други вируси обаче симптомите отшумяват след 1-2 дни, а тук протрахират и към третия ден, дори и при първи отрицателен тест, тогава излизат положителни тестове". Това каза пред bTV д-р Георги Миндов, председател на софийското сдружение на общопрактикуващите лекари. 
 
Той добави, че важното в момента е да не се допуска препълването на болниците. Д-р Миндов допълни, че към днешна дата личнитe лекари не изписват безплатни лекарства за COVID-19 и отбеляза, че днес трябва да се проведе среща по темата с НЗОК. "Това обаче не са лекарства за лечение на COVID-19, а лекарства за лечение на усложненията на COVID-19. За лек и умерен коронавирус нито един от тези медикаменти не може да се използва", обясни той.
 
Д-р Миндов коментира и казуса със споровете между БЛС и НЗОК и призивите за оставка на управителя на Здравната каса д-р Петко Салчев. "Трябва да се види колко са неусвоените пари по бюджет - около 240 млн. лева по първоначални данни и да се изработи методика при кого да отидат. Идеята е справедливо да бъдат разпределени тези средства на база извършен труд", обясни той.

 

Свързани статии
Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Криза за антибиотици надвисна над Бургас Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид БЛС: Личните лекари са намалели наполовина през последните 20 години Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи Задава се скок на цените на лекарствата с до 15% Предупредиха за недостиг на близо 300 лекарства у нас Проф. Илко Гетов: Хапчетата срещу ковид вероятно ще бъдат доставени в началото на 2022 Ръст на цените на лекарствата с 11%
Тагове
лекарства лични лекари
Коментари

Още от последните новини