Показват колекция от подаръците на Тодор Живков в Созопол

Показват колекция от подаръците на Тодор Живков в Созопол - E-Burgas.com

Колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал, бе представена в една от експозиционните зали в Созопол. Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни личности у нас или след правителствени посещение на бившия първи в различни точки на света.

Колекция от подаръци за Тодор Живков, събирана 35 години. Повечето от тях са били пръснати в родния град му Правец, в Националния исторически музей, както и в домовете на членове на семейството му.

Изложбата представя за посетителите близо 80 от подаръците за бившия държавен глава. Живков е поддържал приятелски отношения с много от президентите, монарси и диктатори на държави от всички континенти, а при всяка среща, които са били по няколко на година, държавните глави са си разменяли подаръци.

„Зад тези подаръци стои една дипломатическа куртоазност, но така или иначе България през този период имаше своите дипломатически успехи”, обясни директорът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев пред NOVA.

Сред подаръците са писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни.

„От скъпоценни материали, от сребро, с една много добр,а изключително красива фиреграмна техника. Това показват и гоблените, и предметите от стъкло и порцелан”, каза Недев.

В колекцията има подаръци от срещите на Тодор Живков с Леонид Брежнев, сред които - ювелирен кораб, поръчан специално за българския държавен глава. Също така фруктиера от кристал със сребърен обков, аметист от Михаил Горбачов и африкански бокал от махагон. Един от подаръците от многократните срещи между Живков и Муамар Кадафи пък е седло за камила.

Колекцията съдържа сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския лидер Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен. Приятелството с министър-председателя на Индия Индира Ганди е засвидетелствано с няколко знакови подаръка, един от които - миниатюрен модел на Тадж Махал. След среща с японското императорско семейство пък Тодор Живков се сдобива с автентичен самурайски аксесоар. Сред подаръците са още предмети от български градове и работнически колективи.

„Най-интересният паметник е препис на Евангелие от 17 век, заедно с юбилейна колекция от златни монети, подарена от Българската народна банка”, каза още Недев.

Експозицията, наречена „Епопея на отминалото настояще”, ще остане отворена за посетители в Созопол до 15 септември.


 

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица
Тагове
колекция созопол тодор живков
Коментари

Още от последните новини