Пожарникарите у нас износвали стари униформи на колеги от Европа и САЩ

Пожарникарите у нас износвали стари униформи на колеги от Европа и САЩ  - E-Burgas.com

Полицаи и пожарникари готвят мащабни протести заради ниските заплати в сектора. Първата причина за недоволството им е бюджетът за 2022 г.

"Социален бюджет, в който не се предвижда дори компенсирането на инфлацията, трудно може да бъде наречен така. През лятото на 2020 г. се случи много неприятно нещо - в 30 и няколко административни държавни структури бяха увеличени възнагражденията с до 30%. МВР не беше сред тези структури, макар че продължаваме да сме уязвими, веднага след лекарите и РЗИ, на първа линия в борбата с Ковид-19", заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. 

В студиото на "България сутрин" той съобщи, че бюджетът за МВР не е обсъждан със синдикалните организации. Синдикатите в министерството ще настояват за 20% увеличение на заплатите. 
"Изостанахме с 15% преди години, инфлацията е 7-8%. Това е повече от 20%, но ние сме се спрели на 20%", изтъкна Попов пред Bulgaria ON AIR.

Втората причина за недоволството на служителите е, че в коалиционното споразумение на управляващите в приложението за Вътрешна сигурност е описано детайлно как трябва да се реформира МВР, но те не искат реформи на парче.
"Твърдим го от години - нуждае се болезнено от реформа. Не виждаме старта на това, което е записано в коалиционното споразумение. Започва се да се мисли на парче в МВР. Имахме доста интересна среща с министъра. Част от проблемите са чисто комуникационни. Или не се чуваме, или не се разбираме", настоя Попов.

Двете страни все още не са се разбрали за начина, по който ще се решават проблемите в МВР. Синдикатите категорично не са готови да подкрепят реформи на парче.

"Голяма част от пожарникарите износват униформи с изтекъл срок на годност на техни колеги от Западна Европа и дори от Америка. Няма какво друго да облекат. Със средствата, които трябваше да отидат за карти за фитнес, ще се подпомогне грижата за физическото здраве на служителите. Кога и по какъв начин ще стане това - предстои да видим", каза още Валентин Попов. 

Протестите на синдикатите вече са започнали, като днес ще има демонстрация във Варна, след това в Гоце Делчев и Русе, а в неделя - в София.

Запитан за извънредния труд на служителите в системата, Валентин Попов подчерта:

Може да се окаже, че голяма част от колегите в София за 12-те месеца миналата година са работили 14 месеца. Не е нормално. Има лимит от 100 часа за временно неразположение. На места липсата на щатове или много незаети щатове налагат лимитът да се наруша и се предлага да отпадне. Много скоро правителството ще трябва да вземе решение за увеличаване на щата в МВР. Трябват хора на терен, там има жестока кадрова криза.

Свързани статии
Пенсионерка опита да подкупи полицаи с 50 лв. Служители на МВР осъдили системата с 15 млн.лв. за 5 години Полицаи от пет държави идват на благотворителен турнир на МВР Над 50% от българите доволни от МВР Рашков обеща да вдигне полицейските заплати Полицаи и надзиратели на протестен палатков лагер, искат по-високи заплати Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват Зам.-министър на МВР: Правим всичко, за да отговорим на справедливите искания на служителите Много от огнеборците ни ползвали предпазни средства втора употреба Прокуратурата изпратила искания до МВР заради списъка с 19-те лица на премиера
Тагове
пожарникари полицаи МВР
Коментари

Още от последните новини