28 екипа се борят за "Пътен полицай на годината"

28 екипа се борят за
Снимка БНТ

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев откри 28-то издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината", съобщава БНТ.

"В момента ситуацията по пътищата е нелека, но вярвам, че с общи усилия ще се справим" - заяви той.

Демерджиев открои две важни условия за успешната работа на "Пътна полиция" - подготвени пътни полицаи и добра техническа обезпеченост. Той обеща, че ще напарви всичко възможно служителите на реда да бъдат снабдени с нужното оборудване.

"Искам да поздравя колегите. Тук са 28 екипа, излъчени от най-добрите пътни полицаи, събрани в България. Но мен, като вътрешен министър, ме е срам да гледам автомобилите, с които те изпълняват задълженията си. Тези автомобили са закупени през 2013, подчертавам, и силно се надявам хората, които говорят по темата "обезпечаване на МВР" да имат съвест, понеже те апелират да имаме съвест. Нека да имаме съвест! Ще направя всичко възможно тези хора да бъдат технически обезпечени, правим го от първия ден и ще го правим до последния, защото техният професионализъм рязко контрастира на техническото им обезпечаване", каза Демерджиев.

В състезанието сили мерят отбори от всички областни дирекции на МВР и СДВР, като тази година участват и два дамски отбора.

По регламент право на участие в него имат младши автоконтрольори. Те се състезават в дисциплините Теоретичен изпит по специализирана подготовка; Оказване на първа долекарска помощ на пострадали при пътнотранспортно произшествия – теория и практика; Стрелба с пистолет; Майсторско управление на автомобил; Майсторско управление на мотоциклет.

Националният конкурс „Пътен полицай на годината" е проведен за пръв път през есента на 1992 г. в гр. Стара Загора.

Конкурсът е само едно състезание и не се различава по нищо от предизвикателствата, пред които сте изправени всеки ден, допълни д-р Надежда Тодоровска от БЧК. Тя напомни, че пътните полицаи са първите, които се отзовават при тежко пътнотранспортно произшествие, и че тяхната подготовка по оказване на първа долекарска помощ често е решаваща за спасяване на едни живот. Това е причината заради която Червеният кръст да продължи да обучава служителите на МВР безвъзмездно, обясни д-р Тодоровска.

С думите „Вие сте онези, които хората виждат пътя, затова е много важно да давате добър пример", към участниците в конкурса се обърна и Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата".

На церемонията по откриването присъстваха директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков, директорът на СДВР старши комисар Калоян Милтенов, , д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК, Росен Рапчев - експерт в Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата", Емил Панчев, председател на СБА и областният управител на София Митко Михайлов.

Успоредно с конкурса, за седми път се провежда и Денят за превенция на детската пътна безопасност.

На бул. „Витоша" жителите и гостите на столицата могат да се запознаят с техническите средства за установяване на употребата на наркотични вещества и на алкохол и да тестват с алкоочила реакциите под въздействие на алкохол, да видят част от превозните средства от автопарка на МВР, да проверят за налични контролни точки и нарушения с възможност за връчване на електронни фишове на място. Подготвена е и изненада за децата - редене на пъзели с формата на пътен знак.

Свързани статии
Започват засилени проверки на камиони и автобуси по пътищата у нас Тежка катастрофа на пътя Варна - Бургас, няколко души са в болница Войната по пътищата взе жертва в Бургаско Надрусана айтозлийка предизвика катастрофа на бургаско кръстовище, откараха я в болница Пиян айтозлия се претрепа с триколка Катастрофа с камион блокира едната тангента към София Младеж от руенско помля пенсионер с автомобила си е село Просеник "Българската Коледа" събра над 2,7 млн. лева до момента МВР залови 52-ма дрогирани и пияни шофьори на Коледа Засилените полицейски проверки в страната продължават
Тагове
мвр кат
Коментари

Още от последните новини