Кои са красотите на Рила

Кои са красотите на Рила - E-Burgas.com

Българските планини покоряват със своите красиви гледки и уникално многообразие на флора и фауна. Рила е сред най-харесваните и посещавани у нас. Много са местата и забележителните обекти, с които тя привлича хиляди туристи.  

Едно от най-емблематичните обаче е язовир Белмекен. Той е разположен по течението на Сестримска река на 1923 метра надморска височина. Носи името на едноименния връх Белмекен, което буквално означава “известно място”. Съоръжението е обявено за най-високия язовир с насипна стена на територията на Балканския полуостров. 

Как се стига до язовир Белмекен?
 
Село Сестримо и местността “Юндола” са двата ориентира по маршрута за живописното място горе в планината. Язовирът е част от каскадата “Белмекен-Сестримо-Чаира” и е построен на Крива река. До мястото има път, който преминава покрай село Сестримо. Теренът е планински и от населеното място започва същинското изкачване нагоре. Макар и тесен, пътят е достъпен за автомобил.
Белмекен привлича много екотуристи, но е любимо място и за риболов. В района също така е едноименната спортна база, която всяка година е сборно място на спортистите, които са на лагер в планината. Там тренират високоразрядни спортисти и се готвят за национални и международни състезания. 

Катерачите пък продължават още по-нагоре, за да покорят връх Белмекен, който се извисява на 2626 метра височина. За опитните алпинисти той не е от най-сложните обекти, но през зимата преходът е сравнително труден. Причина са не само метеорологичните условия, но и фактът, че някои от склоновете са известни със своята лавинна опасност. 

По-достъпен за изкачване е върхът през лятото и то основно откъм южната страна, която се пада от страната на едноименния язовир. В близост са още две красиви височини на Рила. Това са Соколов връх и Червени връх. Целият район е известен като изключително живописен през всеки един сезон на годината. Мястото се отличава и с уникалното си разнообразие на животински видове. 

Любопитна подробност е, че в Рила се намира най-голямата на Балканския полуостров планинска колония на лалугера. Той попада сред защитените видове животни.     

От столицата София до района на Белмекен е не повече от 150 километра.

Предимствата на планината 
 
Освен че, човек попада на място с красиви дадености, то в планината всеки има възможност да се радва на чист въздух и спокойствие. Установено е, че престоят на човек на височина над 2000 метра води до увеличаване на броя на червените кръвни телца в организма. Големият ефект е върху функционалността на тялото, която доказано се подобрява. Това е една от основните причини за изграждането на спортни бази в планината. 

През зимата, Рила е отлично място за ски, сноуборд и каране на моторни шейни. През топлите месеци на годината около язовир Белмекен и в подножието на върха се организират походи до възхитителните природни забележителности. Риболовът над 2000 метра надморско равнище също е неповторимо изживяване. Той обаче задължително изисква добра екипировка. 

Дори в летните месеци на подобна височина температурите могат да паднат. Най-ценните риби в язовира за въдичарите са пъстървовите риби, които обичат чистата и бистра вода. Освен пъстърва се хваща още много костур, сивен и други видове риби. В язовира могат да се карат моторни лодки и кану.  

Планинските хижи в района 
 
Подходящо място за отсядане в планината е хижа “Белмекен”, която се намира на два и половина часа разстояние от язовира. Маршрутът до там е маркиран и с необходимите обозначителни знаци. Самата хижа има 30-местен капацитет. Тя е електрефицирана и водоснабдена, а посетителите могат да ползват столовата и наличния бюфет. 

В района се намират още няколко планински хижи, които се намират на различна отдалеченост. Хижа “Смиренески” е на около 3 часа ходене. Час повече отнема походът до хижа “Венетица”. А съответно пет и половина и шест и половина часа е до хижите “Гургулица” и “Заврачица”. 
 
Снимки: Лъки Банско
 


 

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Ръстът с 50% в туризма не донесъл печалби Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица Експерт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпа Туристическият бранш в Поморие: Липсата на спасители пак ще е сериозен проблем Австрийска делегация се запозна с проблемите на бургаския туризъм и бежанците Комисията по туризъм обсъжда мерки за спасяване на летния сезон
Тагове
туризъм
Коментари

Още от последните новини