Искат спешно решение на проблема с мръсотията в Бургас и преливащите кошчета за смет

Искат спешно решение на проблема с мръсотията в Бургас и преливащите кошчета за смет - E-Burgas.com

Общински съветници от ДБГ искат община Бургас да изготви стратегия за решаване на проблема до 2022 година

Да бъде решен дългогодишният проблем с разхвърляните битови отпадъци около кошовете за смет по главните улици на град Бургас, както в парковете, градинките, детски площадки, спортни съоръжения и зелените площи в Бургас.

Това настояват общинските съветници ДБГ Стоян Грозев, Манол Тодоров, Мария Маркова и Костадин Андонов.

"Всяка сутрин, преди да бъдат почистени споменатите места всеки бургазлия или гост на града, може да се натъкне на отвратителна гледка, разхождайки се близо до обозначените за събиране на отпадъци места. Препълнени контейнери и кошове, разхвърляни боклуци, преместени пейки и потъпкани тревни площи, огради „украсени“ с бирени кенчета и т.н." пишат те в докладната, която са входирали в Общински съвет - Бургас.

Съветниците от ДБГ настояват общинска администрация до края на 2021 година, да изготви пълен анализ и доклад, какви са причините за появата на проблемите с почистването и поддържането на контейнерите за битови отпадъци. Също така да се възложи на администрацията въз основа на този доклад, да изготви и план за противодействие на проблемите, който план да бъде приложен на територията на град Бургас от началото на 2022 година. 

"Проведохме няколко срещи с граждани от всички бургаски квартали и тяхното мнение е, че този проблем съществува на територията на целия град, без изключение от района и като основна причина за това посочват намаляването броя на контейнерите. Хората ежедневно се отвращават от вида на местата за изхвърляне на отпадъци и изразяват тотално несъгласие с начина, по които изглеждат те. 

Контейнерите и кошовете не успяват да поемат обема на генерирания отпадък и той свободно „извира” от тях и бива разпръснат от птици и в нередки случаи от клошари или групи от малцинствата. При появата на новите контейнери за събиране на битови отпадъци, много от старите точки за събиране на смет бяха заличени, а това доведе до намаляване на техния брой, в следствие на което се стигна до там, че в гъсто населени райони количеството на контейнерите да бъде крайно недостатъчно, за да поеме „произведения“ отпадък." пише още в докладната. 

Съветниците напомнят, че в бюджета на Община Бургас за 2021 има заложени над 19 милиона лева за почистване, които според експерти би трябвало да са достатъчни местата за събиране на отпадъци да не изглеждат по този начин. След няколко месеца ще ни предстои да разглеждаме бюджет 2022, а за да бъдат предвидени оптимални действия за недопускане на горе описания проблем отново през 2022, то е необходимо да се анализира внимателно ситуацията.

Докладната записка ще бъде разгледана на следващото заседание на Общински съвет - Бургас в края на септември, като ще бъде любопитно с каква нагласа ще бъде приета от управляващото мнозинство от ГЕРБ. 

 

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
ДБГ Стоян Грозев Манол Тодоров Мария Маркова Костадин Андонов екология
Коментари

Още от последните новини