Има сделка: Държава и търговци се разбраха за регионалната продукция

Има сделка: Държава и търговци се разбраха за регионалната продукция - E-Burgas.com

С МС проведохме конферентна връзка с браншови организации, земеделски производители, млекопреработватели, животновъди, по отношение приетото постановление на МС за регионални къси доставки в търговските вериги, заяви Танева.

Тя отбеляза, че част от операторите от 1-2 години работят последователно на този принцип, а настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия.

Оставаме отворени да обсъждаме, да бъдем модератори, познаваме сектора, така че всичко да стане в полза на потребителите, каза още земеделският министър.

Милена Драгийска, управител на Lidl България заяви, че са се обединили около работещи мерки, а има и разбиране за това по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител. Тя отправи послание от името на търговските вериги - в кризисна ситуация трябва да се отворят максимални канали за разрешаването на кризата. Представили са и мерки, с които да се предложат по-добри канали, с цел представянето на продукция на малките производители.

Йордан Матеев от Българското сдружение за модерна търговия каза, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете. Изборът е на българския потребител, затова апелираме към потребителите да изберат българското, това е мъдрото решение.

Геоги Гърневски от METRO каза, че сега трябва да се намери най-добрата уредба, за да са от полза на цялото общество. Той благодари на правителство, тъй като в диалог могат да се намерят най-добрите решения за локални директни доставки.

Министър Танева каза, че е добре мерките да продължат и след извънредното положение, като Министерството на земеделието и храните има готовност да съдейства с регистрите на производителите.

Свързани статии
Цените на храните отново се вдигат Мъж получи условна присъда за търговия с вот МВР работи по 100 случая за купуване на гласове 612 са образуваните досъдебни производства за търговия с вот до деня за размисъл Бургаска област сред най-разследваните от МВР за търговията с вот Как се търгува вот в Бургаско – от брашно и макарони до опрощаване на борчове "Изправи се! Мутри Вън" - Бургас натири Цветелин Георгиев Премиерът Стефан Янев: Работата срещу купения вот дава резултати Иван Гешев иска имунитета на бургаски кандидат-депутат, търгувал с вот в Маринка Девет мъже са задържани в Бургаско за търговия с вот (Снимки)
Тагове
търговия храни
Коментари

Още от последните новини