Фелдшери и асистенти свалят доверието си от здравния министър

Фелдшери и асистенти свалят доверието си от здравния министър - E-Burgas.com

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите излезе с остра позиция за водената до момента политика в здравеопазването и усложнената обстановка заради COVID-19.

Да се признаят лекарските асистенти като такива каквито са, да се напише една наредба за лекарските асистенти, за техните функции и дейности, а това е задължение на Министерство на здравеопазването, което не е изпълнено. За това призова в ефира на БНТ Александър Александров, председател на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

Той обясни, че фелдшерите винаги са били на първа линия и преди коронавирусната пандемия са се срещали със стотици вирусни инфекции и инфекциозни заболявания, които са от доста голяма значимост за здравеопазването.

Заплащането от 1000 лв. не навсякъде достигат до нашите специалисти. Има съответните материали по отношение на предпазни средства, по отношение на дезинфектанти, но въпросът с кадровия дефицит на лекарски асистенти е изключително голям, каза Александров.

"Ако имаше една далновидност на правителството и на управляващите в годините преди пандемията, сега можеше да се отреагира много по-адекватно, много по-правилно в правилната медицинска насока по отношение на тази зараза,. Ние можехме да вземем много по-добро участие в спешната медицинска помощ, много по-адекватно да защитаваме като превенция и като лечение след това, можехме да се включим и в доболничната помощ, в помощ на общопрактикуващите лекари, така че нашата професия е недобре оценена и недобре позиционирана в здравната система", заяви председателят на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

"Сваляме доверие от настоящия министър, защото три месеца вече чакаме за среща с него, за диалог", заяви Александров.

Вижте какви са останалите искания на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

Свързани статии
Министър Ангелов започва срещи с РЗИ-та Ваксинирани лекарка и санитарка се заразиха с коронавирус Костадин Ангелов: Парадокс е, че воювам с вас за вашето здраве Три пъти повече излекувани от ковид през последната седмица Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на забарзените Костадин Ангелов иска реформа в здравеопазването Костадин Ангелов уточни какво отваря и какво не от 4 януари Лекарите от ВМА с кампания "Аз ще се ваксинирам" Министър Ангелов: Нещата в Бургаско са сериозни, но колегите ще се справят Костадин Ангелов: Ваксината ще дойде най-рано през януари
Тагове
лекари фелдшери здравен министър костадин ангелов
Коментари

Още от последните новини