Еколози алармират: Ценни местообитания в Айтоска планина са под заплаха!

Еколози алармират: Ценни местообитания в Айтоска планина са под заплаха! - E-Burgas.com

Коалиция „За да остане природа в България“ призовава да не се допуска унищожаването на защитена зона 

Ценни природни местообитания в защитена зона "Айтоска планина" са под заплаха. За това предупреждават от Коалиция „За да остане природа в България“, които призовават да не се допуска унищожаването на защитена зона.

По техните думи две фирми са внесли инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаичен парк на територия от 140 хектара (колкото 200 футболни игрища) в защитена зона  "Айтоска планина".

Изграждането на фотоволтаични паркове в Натура 2000 зони, обявени по Директивата за природните местообитания е забранено изрично с решенията по екологичната оценка на Националния план за действие за енергията от възобновяеми енергоизточници. Срокът на действие на националния план обаче изтече.

А докато се приеме новият план, се появи инвестиционното предложение на двете фирми. Българска фондация Биоразнообразие води дълга битка срещу изграждането на соларния парк в защитената зона “Айтоска планина”, но новият директор на РИОСВ Бургас отново допусна за разглеждане документацията по проекта. 

Срокът за изпращане на становища и възражения срещу проекта изтича на 6 февруари.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” подкрепя изграждането на фотоволтаични централи, но извън защитени природни местообитания.

"Технологията се счита за природощадяща и е един от одобряваните методи за борба с климатичните промени. За изграждане на фотоволтаични инсталации са необходими само панели, инфраструктура за съхранение и пренос на ток, слънце и място. Много място! Това означава, че за да бъдат рентабилни тези инсталации, е необходимо да обхванат големи по площ територии. Ето защо се изграждат предимно в пустеещи и неизползваеми селскостопански земи." пише още в позицията на “За да остане природа в България”.

Според еколозите фотоволтаиците хвърлят сянка, която е непреодолима за растителните видове. Освен това нарушават водния режим - дъждовете не падат върху почвата, а върху панелите. След това водата се концентрира в определени участъци, което спомага за ерозията на почвата. Животните също отбягват фотоволтаичните паркове и така губят ценни места за размножаване, търсене на храна и почивка по време на миграция и зимуване.  


 

Свързани статии
Ученици от Поморие изработиха арт инсталация на екологична тематика Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас Бургас започва война с гларусите Бургазлии върнаха 161 тона отпадъци за рециклиране в мобилните центрове на общината Странджа олекна с няколко тона боклук след намесата на доброволците от "За Земята" Бургас и Варшава се обединяват около идеята за по-чист въздух Роботи ловят плаващи отпадъци в три бургаски пристанища Гората.бг подарява 15 хил. дръвчета в Бургас тази събота Вижте условията за безплатно извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци Застрашени от изчезване птици са отровени край с. Тича
Тагове
екология
Коментари

Още от последните новини