Диркетор на болница: PCR тестовете не са безплатни, защото сме първи в ЕС по екскурзии в чужбина

Диркетор на болница: PCR тестовете не са безплатни, защото сме първи в ЕС по екскурзии в чужбина - E-Burgas.com

Директорът на столичната Александровска болница Борис Богов обяви пред NOVA, че българите са на първо място в Европейския съюз по пътувания в чужбина за почивка и заради това PCR тестовете не са безплатни. Заключението му дойде, след като няколко пъти беше попитан защо България е на едно от последните места по направени тестове и дали не е свързано с това, че те не са безплатни.

По думите му първите въведени строги ограничителни мерки през март явно не са уплашили българите и през лятото много от тях са решили да прекарат почивката си в Гърция. За влизане в южната ни съседка през лятото беше необходимо представяне на отрицателен PCR тест. Подобно изискване има и за много други държави по целия свят.

"Първи сме по тръгвания на дестинации за почивка, това е сигурно. Всички, които са тръгнали на почивка, трябва да си платят теста. Не може всеки, който е тръгнал да се разхожда в Южния парк да реши да мине през триажното на Александровска болница и просто така да си направи тест. Това няма как да стане", заяви Богов.

Той добави, че в триажните звена пред редица болници, в които се правят антигенни тестове, може да се поставят и ваксините. Според него мобилни екипи за тестове могат да се преквалифицират в такива за ваксиниране. А за да се покаже на обществото, че във ваксината няма нищо опасно и е препоръчителна, Богов предложи с приоритет да се даде на известни личности, включително и на водещите на сутрешния блок на "Нова телевизия", за да си я бият в национален ефир.

Директорът на Александровска болница допълни, че през октомври в болничното заведение са лежали 37 души с коронавирус, а през ноември те са достигнали 297. Той допълни, че миналата година са починали около 200 души в болницата, а през тази само за октомври и ноември са починали 57 души. По думите му след около две седмици най-вероятно ще има спад на смъртността в страната.

Свързани статии
Голямото пътуване започва: МВР с патрули навсякъде в страната ЕС препоръчва промени в ограниченията за пътуване СЗО: Зеленият сертификат при пътуване е неефективна мярка От лятото пътуваме в Европа само с ковид сертификат От утре влизането у нас само само с отрицателен PCR Издават направление за PCR тест, само при позитивен бърз антигенен 80% личните лекари все още не могат да издават направления за PCR Фирми у нас вече искат отрицателен PCR тест при кандидатстване за работа Няма да наказват със затвор за нерегламентиран превоз Над 10 километра опашка на единствения вход за Гърция
Тагове
pcr тест пътуване
Коментари

Още от последните новини