От лятото пътуваме в Европа само с ковид сертификат

От лятото пътуваме в Европа само с ковид сертификат - E-Burgas.com

Пътуването в Европа от лятото ще става c COV1D сертификат. Този документ ще влезе в сила преди началото на сезона и ще е валиден, докато Световната здравна организация обяви край на пандемията, съобщава bTV.

Предложението за "цифрово зелено удостоверение" е на Европейската комисия. За да се избегне какъвто и да било риск от дискриминация, сертификатът ще съдържа 3 вида удостоверения:

■ за ваксинация

■ за направен PCR unu антигенен тест

■ за преболедуван COVID-19 и наличие на антитела

Удостоверението ще покрива ваксините,получили одобрение за територията на ЕС. Оставя се свобода обаче на държавите членки да добавят и други ваксини.

"Всички страни членки са длъжни да приемат ваксинациите с препарати, приети от Европейската агенция по лекарствата. Ако обаче става въпрос за ваксина, която не е получила такова одобрение, всяка държава има право на избор дали да я приеме, или не", каза Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдието.

Информацията ще се прочита чрез QR код на електронен или хартиен носител. Удостоверенията ще са безплатни и ще представят информация на езика на съответната страна и на английски.

Специален портал ще проверява достоверността на документа, независимо къде е издаден той. Предложението за регламент на комисията трябва да бъде одобрено от Европейския съвет и от Европейския парламент, след което той незабавно да бъде въведен от страните членки.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид сертификат пътуване европа
Коментари

Още от последните новини