От лятото пътуваме в Европа само с ковид сертификат

От лятото пътуваме в Европа само с ковид сертификат - E-Burgas.com

Пътуването в Европа от лятото ще става c COV1D сертификат. Този документ ще влезе в сила преди началото на сезона и ще е валиден, докато Световната здравна организация обяви край на пандемията, съобщава bTV.

Предложението за "цифрово зелено удостоверение" е на Европейската комисия. За да се избегне какъвто и да било риск от дискриминация, сертификатът ще съдържа 3 вида удостоверения:

■ за ваксинация

■ за направен PCR unu антигенен тест

■ за преболедуван COVID-19 и наличие на антитела

Удостоверението ще покрива ваксините,получили одобрение за територията на ЕС. Оставя се свобода обаче на държавите членки да добавят и други ваксини.

"Всички страни членки са длъжни да приемат ваксинациите с препарати, приети от Европейската агенция по лекарствата. Ако обаче става въпрос за ваксина, която не е получила такова одобрение, всяка държава има право на избор дали да я приеме, или не", каза Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдието.

Информацията ще се прочита чрез QR код на електронен или хартиен носител. Удостоверенията ще са безплатни и ще представят информация на езика на съответната страна и на английски.

Специален портал ще проверява достоверността на документа, независимо къде е издаден той. Предложението за регламент на комисията трябва да бъде одобрено от Европейския съвет и от Европейския парламент, след което той незабавно да бъде въведен от страните членки.

Свързани статии
Министър Сербезова: Сертификатите на преболедувалите остават Остава висок броят на новозаразените у нас Продължава да расте броят на заразените ученици в областта Проф. Аргирова: Делта и Омикрон циркулират едновременно у нас Едва 15 свободни ковид легла в Бургаската болница, спират плановите прием и операции Броят на новозаразените отново скочи над 7000 Масови проверки в Бургас за реалността на сертификатите Министър Сербезова застава зад зеления сертификат с пост във фейсбук Отпадането на зеления сертификат не е на дневен ред 30 300 българи се ваксинираха вчера, 5 703 се заразиха
Тагове
ковид сертификат пътуване европа
Коментари

Още от последните новини