ЕС препоръчва промени в ограниченията за пътуване

ЕС препоръчва промени в ограниченията за пътуване  - E-Burgas.com
bgtourism.bg

Съветът на ЕС съобщи, че днес е приел препоръка, с която се променят правилата за налагане на ограничения при пътуване, свързани с пандемията от ковид.

Съветът препоръчва от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига. Предвижда се всеки, който разполага с валиден сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия.

Препоръчва се валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Съветът на ЕС предлага общите правила да не се прилагат за пограничните работници, пътуващите с важна цел и децата до 12-годишна възраст.

Предвижда се всички тези предложения да се прилагат за пътувания от страни, които не попадат в т.нар. тъмночервена зона, където разпространението на болестта е силно. Съветът на ЕС издава днес за четвърти път общи препоръки за свободата на пътуване от началото на пандемията.

Свързани статии
Голямото пътуване започва: МВР с патрули навсякъде в страната СЗО: Зеленият сертификат при пътуване е неефективна мярка От лятото пътуваме в Европа само с ковид сертификат Диркетор на болница: PCR тестовете не са безплатни, защото сме първи в ЕС по екскурзии в чужбина Няма да наказват със затвор за нерегламентиран превоз Над 10 километра опашка на единствения вход за Гърция Засилени са ограниченията на входовете и изходите на големите градове Въвеждат по-леки мерки в режима за пътуване между населените места
Тагове
пътуване
Коментари

Още от последните новини