80% личните лекари все още не могат да издават направления за PCR

80% личните лекари все още не могат да издават направления за PCR - E-Burgas.com

Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите, обяви в ефира на NOVA общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. До преди ден програмата в нейния кабинет не е работила, но през това време тя е издала направление за осем PCR теста, от които всичките са излезли положителни.

Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те трябва да са електронни. Избутахме и този камък. Сега трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо, сподели д-р Николова.

Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари, е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва, обясни д-р Гергана Николова. Според нея проблемът е чисто технически, но нещата стават бавно. Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти, което ще улесни много както тях, така и пациентите.

Свързани статии
От утре влизането у нас само само с отрицателен PCR Диркетор на болница: PCR тестовете не са безплатни, защото сме първи в ЕС по екскурзии в чужбина Издават направление за PCR тест, само при позитивен бърз антигенен Фирми у нас вече искат отрицателен PCR тест при кандидатстване за работа
Тагове
лични лекари направления pcr тест
Коментари

Още от последните новини