С пълно мнозинство: Държавата поема здравните вноски на украинските бежанци

С пълно мнозинство: Държавата поема здравните вноски на украинските бежанци - E-Burgas.com

Единствените спорове са откъде да се осигурят парите

Държавата ще поеме здравните вноски на бежанците от Украйна. Условието е те да са получил статут за предоставена временна закрила. Това става с промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, които парламентът прие окончателно, пише Dnes.bg.

С поправките в закона се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.

Основният спор по време на дебата беше по темата откъде ще дойде финансирането. В закона е посочено, че въпросът ще бъде решен с постановление на МС.

Радослав Чолаков от ГЕРБ коментира, че този закон разрушава социалната справедливост в българското общество, а ситуацията с бежанците в момента е батак.

Костадин Ангелов от ГЕРБ настоя, че пари няма и единствената възможност е, ако МФ вземе от Сребърния фонд или от неприкосновения резерв.

"Много време беше проспано, законът не дава отговор на основния въпрос кой ще плати тези пари, откъде ще дойдат как ще стигнат до НЗОК, какъв е редът за украинците за записване при лични лекари", отбеляза той.

Асен Балтов от ГЕРБ поиска нов бюджет на НЗОК. "Аз разбирам, че около 22 милиона ще трябват за 70 000 бежанци, но тези 22 милиона не могат да покрият това, което ще бъде необходимо за здравето и лечението им. Наистина не знаем, откъде ще дойдат тези пари. По какъв начин да ще се плаща това решение. Не е ли редно бюджетът на НЗОК да бъде променен", каза той.

Шефът на здравната комисия в НС Антон Тонев от ПП посочи, че целта е да се предостави спокойна територия, а здравните грижи са част от това. Той припомни, че ЕС създава фонд за помощ на страните за бежанците и евентуално и оттам може да дойде финасирането.

Искрен Митев от ПП коментира, че става въпрос за по 26 лева на майки с деца, идващи от страна, в която падат бомби над главите им това не е добро решение.

"65% са заявили, че искат да започнат да работят, когато това се случи тези 26 лева, които трябва да плаща държавата ще бъдат взети от тяхното осигуряване", посочи той.


 

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Украинци масово се връщат по родните места Програмата за настаняване на украински бежанци приключва през август Над 7000 украинци са наети на работа у нас Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение
Тагове
здравни вноски украинци
Коментари

Още от последните новини