Над 7000 украинци са наети на работа у нас

Над 7000 украинци са наети на работа у нас - E-Burgas.com

7120 са наетите на работа украински граждани до този момент. За един месец броят им се е увеличил с над 1200 души, съобщи БНР.

По данни на информационния портал „България за Украйна“ малко над 450 000 украински граждани са влезли в страната ни от началото на войната на 24 февруари досега. У нас са останали 87 245 души, от тях 39 000 са деца.

Повече от половината от наетите на трудов договор украински граждани са заети в хотелиерството и ресторантьорството, следвани от търговията и преработващата промишленост. Сред професиите, които наетите упражняват украинци упражняват, са и тези, които не изискват специална квалификация, заяви главният експерт по пазар на труда в КНСБ Атанаска Тодорова.
"Тук влизат помощници при подготвяне на храни, чистачи и камериерки. Има и работници по събиране на отпадъци, има добивна и преработваща промишленост. След това идват машинни оператори и монтажисти, като най-много са монтажници от тази група професии и също така специалисти по информационни технологии", кза Тодорова.

По данни на Агенцията по заетостта до 14 юли мобилни екипи на бюрата по труда са консултирали 29 320 украински граждани, бягащи от войната. 2 872 са попълнили on-line анкетния формуляр на Агенцията за проучване готовността им за започване на работа. От тях 71 % са готови да започнат работа веднага.

Към момента свободните работни места в България са 17 400.

 


 

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази 80 на сто от работещите у нас са стресирани и недоволни от заплатата Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Украинци масово се връщат по родните места Програмата за настаняване на украински бежанци приключва през август Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение
Тагове
украинци работа
Коментари

Още от последните новини