Украинци масово се връщат по родните места

Украинци масово се връщат по родните места - E-Burgas.com
Снимка bTV

Над 6 и половина милиона украинци - предимно жени и деца, напуснаха родината си заради войната. Част от тях избраха да се върнат по домовете си. Марина и дъщеря й събират куфарите и както хиляди украинки след дълги опашки и тежък път, пристигат в България. Познати и хотелиери ги посрещат в Балчик, обаче хотелите по Черноморието не бяха готови за настаняване през зимата. 

„Студено беше, ние въобще не знаехме за колко време отиваме. И българите донасяха топли неща. А децата даваха своите играчки”, каза пред камерата на bTV Мария Узун, бесарабска българка от Одеса. 
Хотелиерите по европейската програма, по която получават финансиране и компенсации за бежанците, можеха да ги приютят до края на май. А след това бежанците трябваше да бъдат преместени, тъй като започна туристическия сезон. 

Едната от причините, майките да си тръгнат въпреки всичко - бяха условията, които им предлагаха вместо хотелите. През последните няколко години Оксана и съпругът й се занимават с туризъм. Оксана избра България заради географската и културната близост. И след пристигането и краткосрочна адаптация, те започват да помагат на бежанците с настаняване, пристигане, нужди и проблеми. 

Марина разказа пред bTV и други истории на бежанци, как децата плачели, искали да се върнат вкъщи, да видят бащите си, тъжали по дома, за храната, за баба и дядо, за техните играчки. Връщането е голям риск, но хората го поемат, защото не могат да търпят повече раздялата. 

Копнежът за родния дом е по-голям от страха от смъртта. Това е основната причина украинците масово да се връщат у дома, макар че войната не свърши и навсякъде продължават звуците на въздушните аларми. 

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Програмата за настаняване на украински бежанци приключва през август Над 7000 украинци са наети на работа у нас Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа
Тагове
украинци
Коментари

Още от последните новини