Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение

Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение - E-Burgas.com
Архив БГНЕС

Не трябва да се допуска противопоставяне между българите и украинските бежанци. Украинските бежанци са поставени в тежка ситуация, аз мисля, че българите сме солидарни с тях, но в края на краищата тези хора трябва да бъдат поставени в нормални, човешки условия. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в ефира на БНТ.

По думите й настаняването в почивните бази е краткосрочно решение, тъй като те са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, децата не могат да се запишат в училище или да учат български език.

„Трябва да се намери по-ясен подход, при който да се даде възможност на бежанците да стъпят на краката си, за да поемат нещата в свои ръце. Държавата помага, да, но в случая не е съвсем така, защото действително се стига до едно много неприятно противопоставяне“, коментира тя.

Тя заяви, че след направена от нейна страна внезапна проверка в буферните центрове в Елхово и Сарафово, където тази седмица за кратко бяха настанени бежанци, е установила, че през първия ден не е имало достатъчно добра подготовка. Във фургоните е било прекалено студено през нощта, горещо през деня, нямало е хладилници, условията не са били подходящи за деца и хора с увреждания.

„Основният проблем за самите украинци, че не им се дава своевременно информация. Не знаят къде ще отидат, колко време ще пътуват, не знаят колко време ще останат там и къде ще отидат след това. Това ги притеснява, защото голяма част от тях са жени с малки деца“, обясни Диана Ковачева.

Настаняването на бежанци в почивните бази е създало напрежение сред българи, чиито резервации са били отменени в последния момент. „Когато има война, не е момент да се говори за резервации, но в края на краищата трябва да има баланс на интересите и все пак да има една дългосрочна политика. И за самите хора от Украйна не е добре. Какво като ги настаним на морето? Ще осигурим една почивка, но те по какъв начин ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си?“, коментира тя.

В много от домовете за възрастни хора условията са крайно неподходящи. Тя даде пример с дом „Свети Георги“ във Варна, в който избухна пожар и отне живота на четирима души. Възрастните хора, които се намират там, са от смесени групи, в нарушение на закона – хора с увреждания, възрастни хора с деменция, обездвижени хора, хора с психични заболявания.

Условията за живот там са неприемливи, категорична бе Ковачева - тесни стаи, стаи без прозорци, мръсотия, стръмни стълби, без никакви условия за достъпност. „Хората не са вдигани с дни, тези хора са в безпомощно състояние. Близките им не са пускани вътре, те не са видели в какви условия се намират техните роднини. Какво трябва да се случи, за да спре да работи един дом, на който е отнет лиценза, който очевидно не отговаря на никакви условия за качество?

Агенцията за качеството е отнела лиценза на този дом февруари месец, но сега сме юни месец и този дом продължава да работи. Как е възможно да няма нито една институция в България, която да затвори този дом? РЗИ по силата на Закона за здравето има право да проверява точно такива домове за възрастни хора с увреждания, които са поставени в опасност за живота. Разбирам, че е много трудно, че няма места – това пак е работа на държавата“, обясни Ковачева.

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Украинци масово се връщат по родните места Програмата за настаняване на украински бежанци приключва през август Над 7000 украинци са наети на работа у нас Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа
Тагове
диана ковачева украинци
Коментари

Още от последните новини