Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени

Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени - E-Burgas.com
Снимка NOVA

„Към момента малко над 22 000 украински бежанци вече са настанени във ведомствени бази”. Това заяви председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева по NOVA NEWS.

„Една малка част от бежанците са останали в хотелите, които влязоха по програмата с 15 лв. с изхранване и 10 лв. без изхранване. Може би те са към 7000 - 8000. Тези хотели, които са основно по морето, прецениха, че могат да задържат хората при себе си”, каза още тя.

Тошева отбеляза, че стремежът е бил хората да започнат още на 28 и 29 май да да излизат от базите. Ситуацията обаче почти не позволила те да си тръгват преди 30 май.

„Като цяло голямото преместване завърши. Втората фаза е до 31 август. Това са още 3 месеца. Идеята е, че сега хората са разпръснати на много по-малки групи в различни места в страната, така че местната власт да се включи по-активно в процеса на интеграция”, коментира председателят на Агенцията за бежанците.

По думите ѝ на ден в страната влизат между 2400 и 2800 души, а между 2500 и 5000 напускат България.

Свързани статии
Програмата за настаняване на украински бежанци приключва през август Миграционният натиск у нас се увеличил три пъти през последната година Над 7000 украинци са наети на работа у нас Задържаха софийски каналджия със седем сирийци край Черноморец (Снимки) Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа 20-ина украинци отказаха да ги настанят в държавна база, още 500 ще пристигнат в Елхово днес Вицепрезидентът: Правителството прави грешки с настаняването на бежанците, не ни прави чест Все повече украинци напускат България Автобус с украинци се запали край Варна
Тагове
бежанци украинци
Коментари

Още от последните новини