Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени

Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени - E-Burgas.com
Снимка NOVA

„Към момента малко над 22 000 украински бежанци вече са настанени във ведомствени бази”. Това заяви председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева по NOVA NEWS.

„Една малка част от бежанците са останали в хотелите, които влязоха по програмата с 15 лв. с изхранване и 10 лв. без изхранване. Може би те са към 7000 - 8000. Тези хотели, които са основно по морето, прецениха, че могат да задържат хората при себе си”, каза още тя.

Тошева отбеляза, че стремежът е бил хората да започнат още на 28 и 29 май да да излизат от базите. Ситуацията обаче почти не позволила те да си тръгват преди 30 май.

„Като цяло голямото преместване завърши. Втората фаза е до 31 август. Това са още 3 месеца. Идеята е, че сега хората са разпръснати на много по-малки групи в различни места в страната, така че местната власт да се включи по-активно в процеса на интеграция”, коментира председателят на Агенцията за бежанците.

По думите ѝ на ден в страната влизат между 2400 и 2800 души, а между 2500 и 5000 напускат България.

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна Мигрантският натиск продължава и по море! 38 сирийци и афганистанци, сред които и бебе, дойдоха с лодка Украинката-трафикант остава в ареста, превозвала сирийците със служебен автомобил Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Пик на бежанската криза: Центровете в страната се пукат по шефовете
Тагове
бежанци украинци
Коментари

Още от последните новини