Д-р Феим Мурад, МЦ "Айтос": Не сме уморени, удовлетворени сме, че лекуваме хората

Д-р Феим Мурад, МЦ

Управителят на МЦ I ЕООД "Aйтос" д-р Феим Мурад даде интервю за местния вестник "Народен приятел", в което говори за работата на центъра в условията на ковид , както и за четвъртата вълна на коронавируса в община Айтос

- Д-р Мурад, за ситуацията с ковид сме дошли, но в движение научихме, че днес сутринта сте посрещнали нов специаалист в МЦ І?

-  Да, днес в МЦ І посрещаме нов колега, педиатър - д-р Милена Василева, която идва от Окръжна болница - Бургас, от Детско отделение. Млад специалист, през миналата година е взела специалност "Детски болести", специалист с нови знания, с нови сили.

- Имахте нужда от педиатър?

- Д-р Роза Йорданова, един чудесен специалист, ни напусна и замина за София. Много добър лекар, родителите бяха свикнали с нея. Д-р Йорданова успя да поеме един голям поток от деца. Така че - да, имахме нужда от педиатър.

- Колко са в момента лекарите-специалисти в Медицинския център? И какъв беше броят им, когато заехте длъжността управител?

- В МЦ І в момента работят 13 специалисти. Когато заех длъжността бяха шестима.

- Т.е. сега са двойно повече?

- Да, като в отделни специалности има по двама лекари, които работят преди обед и следобед. Имаме трима кардиолози и двама специалисти "Уши, нос, гърло".  Намерихме специалисти и открихме закритите геникологичен и белодробен кабинет. От първия ден като управител, целта ми е била да осигурим лекари-специалисти за всички области на здравеопазването, за да облекчим нашите пациенти.

- Трябват ли ви още специалисти?

- Чувства се сериозно липсата на ендокринолог. Търся от почти четири години такъв специалист, канил съм не един - но те са много търсени и е трудно да пренебрегнат големия град. В момента, на колега от Бургас му предстои взимане на специалност, смятам да го поканя в МЦ І, за да не се лутат нашите пациенти в Бургас в търсене на ендокринолог. При нас д-р Данов идва веднъж седмично, което за община Айтос е крайно недостатъчно.

- За да завършим темата за административните Ви ангажименти - как се справяте с отговорностите на управител и на много търсен специалист пулмолог?

- Четвъртата ковид вълна е много сериозна. Напливът на пациенти е огромен. Записваме по 25-30 болни на ден, но още по 10 -15 болни приемаме допълнително, поради настояване и поради това, че са в тежко общо състояние. Не ги връщаме, работим до последно... Справяме се.

- Спомняте ли си онова време от лекарската Ви практика, отпреди година и 8-9 месеца, преди ковид-19. Как изглежда това време, сравнено с настоящето?

- Тогава се работеше много спокойно. Работихме с диспансерните си пациенти - асматици и с хронична белодробна болест, които са на поддържащо инхалаторно лечение и през определен период от време идват на контролен преглед. Имаше и остри респираторни заболявания, обичайни за сезона. Обикновенно, нашите заболявания се обострят през пролетта и есента, по време на грипните епидемии. Така беше, сега ежедневието ни е доста по-различно.

- Имате огромен опит и стотици излекувани от ковид пациенти. Как боледуват ваксинираните и как - неваксинираните?

- Въпросът е чудесен и много актуален. Тъй като, покрай лечението, аз непрекъснато им говоря за нуждата от ваксина. Масово боледуват невакинирани. Много рядко излиза някой ваксиниран. Имаме и случаи на ваксинации с трите ваксини, които се правят при нас, но те са изключение. Много редки са тези случаи - масово боледуват неваксинирани, тежко боледуват неваксинирани, умират неваксинирани. Като преболедувал се опитвам да бъда личен пример за тях. След определен период, минимум шест месеца от преболедуването, трябва да се направи ваксина. Преди ваксината, тези хора трябва да дойдат при специалист-пулмолог и да бъдат прегледани. Необходима е клинична оценка на състоянието им, за да им кажем коя ваксина е подходяща за тях. Т.е. наблюдението и работата с пациента не свършва с преболедуването на ковид. Но, за съжаление, пациентите не го правят. Да не говорим за една по-голяма група от хора, които въобще не искат да чуват за ваксинация. Не се вслушват в съветите на специалистите, което води до големите опашки пред кабинетите. Но след като преболедуват, веднага идват с въпроса, кога мога да се ваксинирам? Отговорът ми, разбира се е, че до шест месеца не могат да го направят.

- На база на големия Ви опит - повече ли са заболелите млади хора и деца от общината по време на четвъртата вълна?

- При тази четвърта вълна, заболелите са преобладаващо млади хора. Аз не работя с деца, а само с деца, които са с астма. Но масово боледуват млади хора в работоспособна възраст. Някои, в тежко състояние, отказват хоспитализация. Или по мое настояване ги хоспитализираме, защото показателите им са лоши. А някои загубиха битката...

- Има ли такива тежки случаи през миналата седмица?

- През миналата седмица няма, но през предходите седмици имах доста тежки случаи, хоспитализирани. Проследявам ги, като се обаждам на колеги, които раобтят в ковид отделения. За съжаление, имаше трима-четирма в ковид отделения, приведени в реанимация. А оттам много рядко излизат... След апаратна вентилация, битката е изгубена...

- Въпреки настояването на гилдията, по време на трите ковид вълни, работата на медиците от доболничната помощ не беше допълнително заплащана. Какво се случва сега?

- Да, Белодробното дружество с много мотивирани писма и призиви към Министерски съвет, към Здравна каса, МЗ, настояваше, че медиците от доболничанта помощ са на първа линия в борбата с ковид. Но и до сега, все още не сме зачислени като лекари, работещи на първа линия. Въпреки че аз спокойно мога да обява моя кабинет за Ковид кабинет, защото всички мои болни са с температура, с кашлица, със симптомите. И аз доказвам с тестове ковид инфекция с пневмония, без пневмония и т.н. Но независимо от това, дали ние получаваме или не, тези 1000 лв, ние сме нон стоп на работните си места и продължаваме да преглеждаме, да лекуваме и да спасяваме хора.

- И повече от сигурно - с ненормиран работен ден?

- Ненормиран е. Освен лекарските си задължения, имам и други, административни задължения като управител на Медицинския център.

- Да кажем и за антителата, които някой изследват непрекъснато - какво значение имат те, и каква сигурност или несигурност ни дават?

- Аз винаги препоръчвам след ваксинация или след преболедуване, след месец-два, да се направят тестове за антитела. Трябва да се изследва общото количество на антителата и вирус неутрализиращи антитела, които са много по-важни. Т.е. тези антитела, които са готови да атакуват и неутрализират вируса.

- Това ли е изследването на т.н. клетъчно ниво?

- Не. Вирус неутрализиращи антитела са много важен показател - за това изследване се взима кръв във всяка лаборатория, а изследването и се прави в София. Не е изследване на келтъчен имунитет. Но това е особено важен показател - вирус, неутрализиращи антитела се изследва в проценти.

- И този показател Ви говори за съпротивата на организма?

- Абсолютно. Говори за имунния отговор на организма след ваксинация или след преболедуване.

- На база на това изследване ли решавате, дали на пациента му трябва и трета игла?

- Да, на тази база. Имаме имунизирани пациенти и преболедували с много висок титър на антителата - над 1000, някои имат 2000. Но има и пациенти с ниски стойности. Резултатът от изследването за вирус неутрализиращи антитела е много важен. Лично моят, например е 97%, почти към 100%. През м. април, четири месеца след преболедуването, си направих изследване за общо количество на антителата. Оказаха се 80 - твърде ниско. Изчакахме да разберем, какво ще бъде становището за преболедувалите. Към м. август вече имаше категорично становище, че шест месеца след преболедуване, пациентите могат да бъдат имунизирани, но е желателно да си изследват антителата. През м. август си направих една доза Janssen. И резултатът е 1600 антитела, които не съм изградил след преболедуването, а са от ваксината. Но при всеки е различно - зависи какъв ще е имунният отговор.

- Какво се случва днес /05.11./ при Вас?

- Каквото се случва от дни наред. Много пациенти, много записани с часове и други, които чакат извън списъка, и които също ще бъдат прегледани. Защото хората са притеснени, защото хората са паникьосани. Около тях се случват много страшни неща - загубихаа съседи, роднини, близки. Умират млади хора...

- Не сте ли уморени вече?

- Не. Не сме уморени. Зареждаме се от удовлетворението, че лекуваме. И че специално моят кабинет се е нагърбил с много извънболнична помощ - със специализирана амбулатория. И много малко пациенти пращаме в болница.

- Това е дневният станионар, в който при третаата вълна лекувахте пациентите на място?

- Да, от сутринта кушетките са запълнени. Има пациенти, които категорично отказват да влязат в болница, или няма места в болниците. Затова имаме специален ковид кабинет, в който влизат само такива болни. Обличаме се по специалния начин - със скафандри, гащеризони и т.н., и влизаме при тях. Защото не могат да намерят кой да им направи манипулациите - можещите масово отказват. Затова идват тук. Има хора, които се влошават - казват им - не, ти си под карантина, не можеш да излезеш. Как да не може да излезе - той се влошава?! Чрез РЗИ иска "зелен коридор". Идва при специалист на преглед - там, в ковид кабинета. Назначава се снимка - преценяваме има ли влошаване, дихателна недостатъчност, търсим му болница и т.н.

- Възможно ли е този първи етаж на МЦ да бъде обособен като Ковид сектор?

- Не можем да направим Ковид сектор, защото всяко специализирано лечебно заведение трябваа да има рентген и самостоятелна лаборатория. Навремето, когато са разделяли тези функции, Медицинският център е останал "гол-голеничък" - без рентген и без лаборатория. Рентгенът е към МБАЛ, и лабораторията не е наша, те само са наши наематели.

- Като опитен лекар специалист, пулмолог, който всеки ден е в директна среща с вируса, какъв е призивът Ви към гражданите на община Айтос?

- Призивът ми е особено към младите хора - да се ваксинират масово. Ваксините не носят нищо лошо - те ги спасяват. Ваксините изграждат имунитет при среща с вируса - ще боледуват много леко или въобще няма боледуват. Това е доказано. Не разбирам философията на противниците на ваксините.

- Има и хора, за които ваксинирането е противопоказно?

- Нека лекарите специалисти да го преценят. Да, има такива системни автоимунни заболявания. При тях, лекуващият специалист трябва да вземе решение. Ако неговото становище е, че пациентът не е подходящ за ваксиниране, трябва да се издаде документ. Но това са единични случаи. А масово не се ваксинират, включително учители, и лекари, за съжаление, които са учили медицина и знаят принципите в имунологията. Лошото е, че много от тях с примера си разколебават хората.

- И накрая, ще ви помоля за коментар на изискването за зелен сертификат. Приемате ли го като решение в сегашната ковид ситуация?

- Има съпротива от страна на много хора, но всеки човек е морално задължен да пази себе си и другите около себе си. Не може едни да се ваксинират със съзнанието да опазят здравето и живота си, както и здравето и живота на другите около тях, а други - да живеят безотговорно.

- Благодаря. Пожелавам Ви, да не се уморявате да лекувате, защото Айтос разчита на Вашия професионализъм.

"Народен приятел"

Свързани статии
Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Неадекватен мъж от Карлово подлуди Айтос с бомбички, заплашва полицаи Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък Пиян айтозлия се претрепа с триколка Айтос дочака: Осигуриха финансиране за дългоочакван ремонт на две улици Д-р Димитър Германов: Община Приморско записа успешна година, изпълнихме целите си Двудневен празник проведоха в Айтос (Снимки) Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос ЖП прелези в Айтоско отиват в историята, общината изгражда нови надлези Хванаха 22-годишен дилър в Айтос
Тагове
айтос д-р Феим Мурад интервю
Коментари

Още от последните новини