Значим ръст на пазара на селски имоти

Значим ръст на пазара на селски имоти  - E-Burgas.com

Ако може да се търси положителен ефект от епидемията от коронавирус, то той определено би бил оживлението на пазара на селски къщи, което тя предизвика. Това се казва в анализ на компанията "Бългериън пропъртис" в края на годината, представен от "Дневник".

Експертите й посочват, че търсенето е нараснало още след облекчението на мерките при първата вълна на епидемията през пролетта и продължава и в момента.

"С оглед на настоящото затягане на мерките, закупилите такива имоти се оказаха много далновидни и в момента се радват на собствен дом извън големите градове, на по-безопасно място и със собствено пространство на открито", посочват от компанията.

Така селските къщи се превърнаха в хита на 2020 г. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места даже вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти, се казва в анализа.

Търсенето на селски имоти беше движено основно от британски купувачи в годините 2003-2007 г. То отбеляза значителен спад след оттеглянето им поради финансовата криза от 2008 г. и до ден днешен не можеше да се възстанови, припомнят от компанията.

Продажбите - нагоре, нагоре

Данните на компанията сочат, че 2020 г. ще звърши с около 20% ръст в продажбите на селски имоти.

Средната цена на купените къщи е 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20-25 хил. евро. Това не отразява нарастване на цените, а показва тенденцията за купуването на по-скъпи имоти, готови за обитаване и със съответни удобства.

Най-голям интерес има към къщи на цени от 20 хил. до 50 хил. евро, които са в добро състояние и могат веднага да бъдат ползвани.

Търсят се имоти в селата не само около София, а около всички големи градове. Особено голям интерес привличат къщите в селата около Боровец и Самоков, които са перфектното съчетание на къща близо до София и къща във ваканционно място близо до ски курорт. Ръст бележи също и търсенето в селата около Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, около курортите и близо до морето. На практика, това обхваща цялата страна и дава възможност всеки да избира според това какво най-много харесва като пейзаж, природни дадености и дейности на открито, се посочва в анализа.

Повечето от селските имоти се акупуват за собствено ползване - за сезонно обитаване, уикенди и ваканции, но една част от тях ще станат и постоянен дом на хората, които могат да си позволят да живеят и работят от дистанция.

Купувачите най-често са семейства с деца, хора с по-гъвкави професии, които могат да работят отдалечено. Но също така и хора, които са в предпенсионна възраст и които искат да се изнесат на по-спокойно място след няколко години.

Пандемията преобърна нагласите

Пандемията от COVID-19 преобърна нагласите и промени поведението на хората и начина на живот. Очакванията на компаниятаса тя да има трайни следи в отношението към собствения дом като му се отдава по-голямо значение и се очаква интересът към селските къщи да се запази и в следващите години.

Това дава голям шанс да станем свидетели на възраждането на по-малките населени места и селски райони и би довело до по-балансирано развитие не само на имотния пазар, но и за икономиката и за страната ни като цяло, посочват от агенцията.

Прогнозата на агенцията е, че ако опитът се окаже успешен и хората са доволни, може да се очаква към тях да се присъединят техни роднини, приятели и така постепенно да се създаде нов активен пазарен сегмент на хора, завръщащи се на село било то за постоянно или за уикенди и ваканция на чист въздух и по-близо до природата.

Свързани статии
Продават на тръг възрожденски къщи в Малко Търново, държава и община нямат пари да ги поддържат Отпускат средства и за саниране на еднофамилни сгради, кметът Николов с призив към бургазлии Премиерът Борисов отрече да има дете от манекенката Борислава Йовчева Гласуват за нов кмет на бургаското село Извор, приемат заявления само по настоящ адрес Животни едва не изгоряха в пожар в село Димчево Продават къщата от "Барселонагейт" за 3 млн.евро По-ниски наеми и по-малко имоти на пазара в Бургас Постоянен арест за убиеца от Церковски, грозят го 20 години затвор 72 часа арест за убиеца от Церковски, който намушка свой приятел и захвърли трупа му Жестоко убийство край Карнобат след пиянски запой
Тагове
село имоти къщи
Коментари

Още от последните новини