Читалището на село Росен със златен медал от национален събор

Читалището на село Росен със златен медал от национален събор - E-Burgas.com

Творческите колективи от 18 читалища от Бургаска област се завърнаха от XII национален събор на народното творчество със заслужени награди и отличия. Община Созопол бе представена от фолклорните групи към Народно читалище "Ангел Величков 1902 ", с.Росен , които очароваха зрители и жури със своите изпълнения и категорично заслужиха златен медал.

В националния събор на народното творчество Копривщица 2022 участие взеха и трите групи на росенското читалище. Детска група Росенче изпълниха „Тудоро, Тудоро“ и „Кукувичка кукува“, смесената група се представи с „Я Ойне Тойне“ и „Рано ранеше Станкина майка“, а мъжката група изпълни песните „Прочу се Странджа планина“и „Кукувичка кукува“.

Тазгодишното фолклорно събитие премина под надслов „България пее в Копривщица“ и се проведе под патронажа на президента Румен Радев. Съборът обедини състави от цялата страна и включваше кукерски игри, възстановка на обреди и обичаи, песенен фолклор и хора, както са се запазили от стари времена и са се предавали от поколение на поколение и дефиле на автентични носии. Всички участници получиха грамоти за участие и за особени постижения в опазването на автентичния български фолклор, а изпълненията им ще се съхраняват в златния фонд на БНТ и БНР.

През 2015 година, на XI-то издание на Националния фолклорен събор в Копривщица, НЧ „Ангел Величков-1902“ също не остана незабелязано. Тогава спечели отличието за най-многобройно участие, а групите към читалището се завърнаха с медали от представянето си.

Галерия
Свързани статии
Тагове
село росен
Коментари

Още от последните новини