Имотите в България са поскъпнали с 53%

Имотите в България са поскъпнали с 53% - E-Burgas.com

В Европа спад на цените се наблюдава в Гърция, Италия и Кипър

Цените на жилищата в Европа като цяло са се повишили с около 45 на сто между 2010 г. и първото тримесечие на 2022 г. В три държави обаче цените са спаднали за разлика от общата тенденция. 

В същото време в 19 държави от ЕС ръстът на цената на жилищата изпреварва този на наемите. Това сочи изследване на Евростат.

Поскъпването на жилищата е регистрирано в 24 страни членки на ЕС. Най-много са поскъпнали имотите в Естония (+174%), Унгария (+152%), Люксембург (+131%). Цените също са се увеличи над два пъти в Чехия, Литва и Австрия.

За България увеличението за разглеждания период е 53%.

Има три държави в ЕС, в които имотите са поевтинели за същия период. Спад на цените се наблюдава в Гърция (-23%), Италия (-10%) и Кипър (-8%).

През първото тримесечие на 2022 г. спрямо 2010 г. цените на наемите са се увеличили средно със 17% в 25-те страни членки на ЕС. Най-високо увеличение на цените е регистрирано в Естония (+177%), Литва (+127%) и Ирландия (+77%). за България увеличението е 19%.

В две държави от ЕС жилищата под наем са станали по-достъпни, отколкото през 2010 г.: Гърция (-25%) и Кипър (-1%).

Свързани статии
Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Ракията поскъпна с до 50% Хлябът в Бургас е сред най-скъпите в страната Българите масово не застраховат имотите си ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Прогноза: Цените на горивата от сега ще се запазят и през септември Икономисти говорят за забавяне на инфлацията
Тагове
инфлация имоти
Коментари

Още от последните новини