Какви са цените на имотите в Бургас и с колко поскъпват - вижте цифрите

Какви са цените на имотите в Бургас и с колко поскъпват - вижте цифрите - E-Burgas.com

Няма отклонение в посоката на цените на имотите в Бургас и през третото тримесечие на настоящата година. Това сочат предварителните данни на Национални статистически институт. Те включват информация за новопостроените и съществуващи жилища, закупени от домакинствата в съответния период, като тук не влизат продажбите в курортните комплекси.

Порталът за обяви за недвижими имоти Реалистимо, анализира цените на имотите в град Бургас, както и последните статистически данни от Национални статистически институт за да проследи ценовия пазар.

За периода 2015 година до 23.9.2022 година жилищните имоти в Бургас са поскъпнали общо с внушителните 48 пункта, като повишението на цените при новите имоти е два пъти по-ниско в сравнение с това на вече съществуващите, съответно 34,5 към 62 пункта. От шестте големи града в България с население над 120 000 души (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора), това е най-малкото поскъпване, сочат данните.

Ако се вземат данните за предходното тримесечие обаче, имотите в Бургас влизат в челната тройка на повишение на цените в шестте големи града, след Русе и Стара Загора, съответно 9,5 и 6,2 пункта. Общото поскъпване е 4,9 пункта, като този път то е в полза на новите срещу вече съществуващите жилища – 13,8 спрямо 1,4 пункта.

Третият разрез - сравнение на цените спрямо същия период на миналата година отново поставя Бругас в челната тройка. Общото поскъпване на имотите в черноморския град почти 15 процента, като нивата при старите и новите жилища са почти изравнени с лек превес на новите (14,9 спрямо 16,4 пункта). Първите две места в тази класация се държат от Русе и София със съответно 23,3 и 17,3 пункта повишение на жилищните имоти.

Бъдещето обаче вещае охлаждащ се имотен пазар. Експерти предвиждат намаляване на сделките с недвижими имоти с до 20 процента. Това може да окаже и влияние на цените, след като се вдигнат лихвите по кредитите догодина.

В момента тристаен апартамент в центъра на Бургас с две спални се предлага на цена около 1600 евро на квадрат. Пак там тристаен на замазка може да се намери и на цена малко над 1000 евро. В квартал Лазур двустаен апартамент може да се намери за 1400 евро на квадратен метър, а двустаен апартамент с изглед към морето за около 1700 евро на квадрат.

Допълнително Бургас е първенец в Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност с класирани 11 жилищни блока от бургаските комплекси „Лазур“, „Братя Миладинови“, „Възраждане“, „Славейков“, „Изгрев“ и „Меден рудник“, като предстои сключване на договори с одобрените кандидати и избор на фирма-изпълнител, която да реализира инвестиционните проекти за изграждане на достъпна жилищна среда.

Реалистимо е специализиран сайт за имотни обяви в Бургас, където както професионалните агенции от града преставят предлаганите от тях имоти, така и частни лица публикуват частни обяви за жилища, бизнес обекти, гаражи, парцели и земи.

Свързани статии
Ръст на делата с мигранти и сделките с имоти на украинци и руснаци в Бургаско Не се очаква спад в цените на имотите в големите градове през 2023 година Българите масово не застраховат имотите си Имотите в България са поскъпнали с 53% Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите Бургазлии ще търсят помощ в правосъдното министерство заради имотни измами Българите купуват по 637 жилища на ден Цените на имотите скачат и през 2022 Мария Нейкова с крути мерки срещу самонастанилите се в държавни имоти "Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си
Тагове
имоти
Коментари

Още от последните новини