Не се очаква спад в цените на имотите в големите градове през 2023 година

Не се очаква спад в цените на имотите в големите градове през 2023 година - E-Burgas.com

Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре през първото полугодие, но след това се задържаха. Лихвите ни са сред най-ниските в Европа. През 2023 г. ще имаме 10-15% спад на броя на сделките, не очаквам спад на цените на имотите поне в големите градове. Има достатъчно търсене и ниско предлагане, инфлацията пък се отразява на новите строежи. Това коментира кредитният консултант Тихомир Тошев по NOVA NEWS.

По думите му купувачите няма да купуват на всяка цена, а ще договорят добри отстъпки - 10-15%. "Нарастването на лихвите в България ще е сред най-ниските в Европа. Ръстът на лихвите по кредити ще стигне до 4% до края на 2023 г., което няма да се отрази на цените на имоти. Прогнозите за висока инфлация са реални, дали ще влезем в рецесия ще се разбере скоро. Важно е всеки сам да прецени за себе си дали има нужда да направи инвестиция в имот, дали има бюджет за това и какво жилище може да си купи", коментира той.

В пловдивското село Марково са втори по издаване на разрешителни за строеж у нас след София. Според собственика на агенция за недвижими имоти Иван Гинчев все още се търсят повече имоти в селата, в близост до големите градове.

"Това е насадено от неприятното чувство от коронакризата, а и всеки би искал да живее спокойно и тихо. Центърът на големите градове също са предпочитани. Цените на панелките вече се изравниха с тези на новите жилища, защото когато купуваш панел, получаваш реална квадратура. Много нагоре скочиха цените на имотите заради ръста в цената на материалите и войната в Украйна. В следващите няколко месеца ще има задържане на цените на имотите, но няма да паднат", прогнозира той. И разкри, че в момента купуването на жилища с цел инвестиция не е добра идея, защото с високите цени, отнема около 30 години да се изплати и то ако имотът постоянно е зает с наематели.

Свързани статии
Ръст на делата с мигранти и сделките с имоти на украинци и руснаци в Бургаско Какви са цените на имотите в Бургас и с колко поскъпват - вижте цифрите Българите масово не застраховат имотите си Имотите в България са поскъпнали с 53% Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите Бургазлии ще търсят помощ в правосъдното министерство заради имотни измами Българите купуват по 637 жилища на ден Цените на имотите скачат и през 2022 Мария Нейкова с крути мерки срещу самонастанилите се в държавни имоти "Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си
Тагове
имоти
Коментари

Още от последните новини