Задава ли се проблем с тестовете за COVID-19 в Бургас? Имаме парите, но няма откъде да ги купим

Задава ли се проблем с тестовете за COVID-19 в Бургас? Имаме парите, но няма откъде да ги купим - E-Burgas.com

За този проблем сигнализира кметът на Бургас Димитър Николов на днешната сесия на Общинския съвет. Оказва се, че в световен мащаб производителите на тестове за коронавирус, буквално са блокирани от поръчки, дори САЩ започнали да се занимават с тяхното производство.

До момента по едно от направленията на Кризисния щаб в Бургас са осигурени 400 броя бързи генетични тестове за УМБАЛ-Бургас, с които се тестват контактно заразените хора. Осигурени са и pcr тестове, за които е характерно, че се правят за потвърждение на резултата в референтната лаборатория.

Задаващите се трудности с набавянето им, обаче ще наложи концентрация за тяхното използване.

„Община Бургас можа да си позволи да тества жителите, които кацнаха с този прословут и коментиран полет от Англия, където всички искаха едва ли не кметът да забрани този самолет да кацне в Бургас, което е безумие. С него кацнаха 200 души. Аз нося отговорност за 54-те жители на община Бургас и предложих на щаба ние да си платим техните тестовете. Имаше положителен резултат, веднага реагирахме и поставихме под карантина този човек и предотвратихме контакт с още 25 човека. Ето ефекта – предотвратихме 25 потенциални вирусоносители, заради една бърза реакция“, сподели Николов.

Според него занапред ще стане още по тежко и ще се получат дефицити в здравните системи, тъй като България не е производител на тестове, само ги купуваме.

„Затова ще помоля останалите кметове да си поемат финансовата тежест на своите жители, защото жители на останалите общини плащат данъци в хазната на община Бургас, а вие ги осигурявате тези средства. Това ще ни даде повече възможност да бъдем по ефективни за нашите си жители“, каза още кметът на Бургас.

Свързани статии
Вахтен офицер втори ранг е новата Мисис Бургас Едно от Златните момичета на България ще избира най- красивата омъжена жена на Бургас Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари Бургас отново ще избира най- красива омъжена жена за 2024 г
Тагове
коронавирус Бургас тестове
Коментари

Още от последните новини