В Българи възстановяват нестинарството след годишно прекъсване заради пандемията

В Българи възстановяват нестинарството след годишно прекъсване заради пандемията - E-Burgas.com
Архив 168 часа

На 3 юни по стар стил в странджанското село Българи с нестинарски игри се чества празника на Св. Константин и Елена. От 2009 г. ритуалът, при който нестинари танцуват боси върху жарава, е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. След едногодишно прекъсване заради пандемията древният обичай отново ще се проведе тази година.

Камбанен звън ще оповести празника в селото. Програмата ще започне с тържествена литургия за освещаване на иконите на Св. Константин и Елена. След това из селото ще премине шествие, а в 15 часа ще бъде запален огънят за нестинарските танци. Още за ритуалите разказва кметският наместник на село Българи Недка Лапчева:

"Епитропът, заедно с 3 момчета, вземат иконите и ги отнасят с тъпан и гайда към нестинарския конак, където става обличането на иконите. След като се облекат иконите, шествието потегля към аязмото, където се извършва измиването на иконите или самият водосвет".

Програмата на празника включва още прожекция на българския документален филм "Стъпки в огъня" и автентична фото изложба на нестинарските игри. Те ще бъдат представени в посетителския център "Пътят на нестинарството".

От 19:30 ч. на централния площад започва голям фолклорен концерт, а от 21:30 под звуците на тъпан и гайда нестинарите ще танцуват върху жаравата.

Българи е единственото нестинарско село в България, което е запазило старинния обичай в автентичния му вид.

Свързани статии
ЗАВРЪЩАНЕТО НА МЛАДИТЕ ЩЕ СПОМОГНЕ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДНИТЕ МЕСТООБИТАНИЯ В ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ СТРАНДЖА И КРЕСНА-ИЛИНДЕНЦИ Ивайло Мирчев: Време е да им кажем "довиждане" на ГЕРБ в големите градове Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите Христо Иванов: Приемането на еврото гарантира забогатяване на страната Турция съобщи за открита мина на 15 км. от Резово Природолюбители ще се радват на нови пътеки за посетители в Сранджа Ивайло Мирчев също хвърли оставка Христо Иванов: Резултатът ни не е провал, но е разочароващ Лозан Панов заподозря предателство от страна на "Демократична България" Идеята за здравен туризъм в Странджа получи рамо и от Областна управа
Тагове
българи странджа нестинари обичаи традиция
Коментари

Още от последните новини