Учители: Ще има трета вълна, ако отворим училищата след празниците

Учители: Ще има трета вълна, ако отворим училищата след празниците - E-Burgas.com

Учители се обявиха против решението учебните заведения да отворят врати за децата от I до IV клас на 4-ти януари 2021 г. Учителите смятат, че отварянето на училищата след празниците ще доведе до трета вълна на инфекцията у нас, пише frognews.bg.

Според намерението на властите тогава трябва да се облекчат част от противоепидемичните мерки, по-голямата част от които ще продължат да действат до 31 януари. Учителите от неформалното обединение “Учители за безопасно образование” посочват, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя на заразените. Те се опасяват още и от новия щам на вируса.

“По данни на института "Роберт Кох" и д-р Велислава Петрова, епидемиолог в университета в Кеймбридж, в период на ваксинация учебните заведения трябва да останат затворени. Тяхното отваряне би довело до нова епидемична вълна, би могла да се появи нова мутация на вируса и по този начин се провали и ваксинацията на цялото население”, посочват от организацията. 

Учителите припомнят, че на 2 декември ЕК публикува становището на ЕСDC, според която би трябвало да има период от минимум десет дни след празниците, за да се добие реална представа за епидемичната картина в страната.

Затова те настояват учебните занятия да не се възстановяват в присъствена форма от 04.01.2021 г., а да продължат в електронна среда.

Научни данни от най-престижните медицински проучвания, както и на Lancet, доказаха, че децата са решаващ фактор при разпространение на заразата. Затварянето на учебните заведения води до процентно намаление на репродуктивното число R между 38-54 %. Установено е и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне, отбелязват още учителите в позицията си.

Те са категорични, че в тази ситуация електронното обучение е единствената разумна алтернатива и то трябва да продължи.

Свързани статии
Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици Виолета Илиева, РУО: Корпусите няма да решат проблема с броя на учениците, нужно е ново училище Учениците от Равда с инициатива за Апостола Проучват с анкети защо учители не искат да се ваксинират Учители излизат в отпуска, докато ги ваксинират "Бургасбус" учестява автобусите със завръщането на учениците в клас Учители в Бургас и днес продължават да се имунизират срещу ковид Учител по химия от математическата гимназия в Бургас е първият ваксиниран преподавател От февруари отварят и залите за извънкалсни дейности 30% са желаещите да се ваксинират в системата на образованието
Тагове
учители ученици училища
Коментари

Още от последните новини