След сигнал за източване на язовир, МОСВ отсече: Не е от значимите!

След сигнал за източване на язовир, МОСВ отсече: Не е от значимите! - E-Burgas.com

Въпреки това виновникът ще бъде наказан

Интересно становище споделиха експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), които извършиха проверка на място по сигнал за източване на водите на шуменския язовир Дибич.

Язовирът не е в списъка на комплексните и значими язовири за питейно-битови нужди, наблюдавани от МОСВ, заключават от еко минитсерството. Не е включен и в списъка за ползването на язовирите - държавна собственост, за стопански, любителски риболов и аквакултури. Язовир „Дибич“ е публична държавна собственост (регистриран е под номер SHU-20938-1634 като яз. Дибич (Дибич-4-5) със собственик Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

По време на проверката е извършен обход на язовира и е установено, че нивото на водата е на кота „мъртъв обем“ от шахтата, не е напълно празен и продължава изпускане на язовира през основния изпускател. Язовирът няма издадени разрешителни за ползване с цел аквакултури. С цялото държавно становище можете да се запознаете тук.

Все пак заради изпускането без предварително уведомяване на компетентните органи на изпълнителя на ремонтно-възстановителните работи на язовира, ще бъде съставен акт по Закона за водите, съобщиха от пресцентъра на Басейнова дирекция „Черноморски район“ - Варна. 

Свързани статии
Разпоредиха 24-часово наблюдение на язовирите заради дъждовете МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб Кирил Петков: Нито един от опасните язовири не е ремонтиран, а са надплатени 200 млн.лв. Disney и Netflix ще снимат по Черноморието Експерт: Малките язовири са проблемните Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10 МОСВ ще проверява неизпълнен договор за 4,5 млн. лева Уволнени зам.-министри тайно назначени за директори на дирекции в МОСВ Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти
Тагове
язовир изпускане мосв
Коментари

Още от последните новини