МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб

МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб - E-Burgas.com
Снимка: БНР

Има индикации за замърсяване на морето от заседналия товарен кораб, съобщиха от МОСВ.

Басейнова Дирекция „Черноморски район“ е анализирала резултатите от изпитване на двете водни проби, взети на 25 септември.

По време на проверката бяха взети две водни проби от акваторията на Черно море – първата до товарния кораб „Vera SU”  в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара.

Резултатите от изпитване на пробите за азот нитритен показват, че към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба.

В момента екип от експерти са на място за повторна проверка и пробонабиране.

Плавателният съд заседна на 20 септември край бреговете на м-ст Яйлата до Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва азотни торове. Експерти предупреждават, че разлив на товара може да доведе до екологична катастрофа в българската акватория на Черно море.

Свързани статии
Ученици от Поморие изработиха арт инсталация на екологична тематика Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас Общината търси корабен механик за кораба "Бургус" Бургас започва война с гларусите Бургазлии върнаха 161 тона отпадъци за рециклиране в мобилните центрове на общината Странджа олекна с няколко тона боклук след намесата на доброволците от "За Земята" Бургас и Варшава се обединяват около идеята за по-чист въздух Роботи ловят плаващи отпадъци в три бургаски пристанища Приготвят кораба "Царевна" за изтегляне по вода От днес българските пристанища са затворени за руски кораби
Тагове
МОСВ екология кораб
Коментари

Още от последните новини