МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб

МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб - E-Burgas.com
Снимка: БНР

Има индикации за замърсяване на морето от заседналия товарен кораб, съобщиха от МОСВ.

Басейнова Дирекция „Черноморски район“ е анализирала резултатите от изпитване на двете водни проби, взети на 25 септември.

По време на проверката бяха взети две водни проби от акваторията на Черно море – първата до товарния кораб „Vera SU”  в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара.

Резултатите от изпитване на пробите за азот нитритен показват, че към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба.

В момента екип от експерти са на място за повторна проверка и пробонабиране.

Плавателният съд заседна на 20 септември край бреговете на м-ст Яйлата до Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва азотни торове. Експерти предупреждават, че разлив на товара може да доведе до екологична катастрофа в българската акватория на Черно море.

Свързани статии
Министърът на транспорта: Ще построим собствен кораб за търсене и спасяване Асен Личев отхвърли искане за спиране на строителството в имот в Синеморец ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Отчетено е постепенно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели във водата край Камен бряг Двама от "Вера Су" за постоянно в ареста Община Бургас отново предупреждава: До 5000 лв. глоба за замърсяване на градската среда! Лошото време отново пречи да се разтовари заседналия кораб Капитанът на "Вера Су" остава в ареста, имало вероятност да се укрие Капитанът на "Вера Су" и негов помощник вече са задържани Карантинираха моряците от "Вера Су" в хотел в Каварна
Тагове
МОСВ екология кораб
Коментари

Още от последните новини