Disney и Netflix ще снимат по Черноморието

Disney и Netflix ще снимат по Черноморието - E-Burgas.com
Корал вече е защитена територия

Правителството реши да увеличи площите на няколко защитени зони, които вече ще включват плажовете Корал, Карадере и Пашадере. Веднага след заседанието на кабинета министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на икономиката Кирил Петков, който има за лична кауза защитата на Корал от застрояване, дадоха брифинг.

Правителството на практика реши да измени списъците на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. С това се увеличава площта на зоните BG0001001 "Ропотамо", BG0000100 "Плаж Шкорпиловци" и BG0000103 "Галата".

"Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране, опазване на видове... от дивата флора и фауна", е мотивът на министрите.

С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346.95 хектара, или 0.031% от националната територия. Това означава, че целият Министерски съвет има единомислие, че естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде, а наследство, което трябва да се опази за идните поколения, обяви Асен Личев пред журналисти.

Поздравявам всички за днешния резултат, това са малкото останали плажове, където може да се види истинска природа, обяви Кирил Петков. Обяви решението като огромна победа за българската природа, но и за икономиката. "Защото ако искаме да развиваме екотуризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните, този тип туризъм е фокусиран върху българската красива природа, където хората могат да се насладят на малкото останали дюни в Европа, да видят запазени видове, които не се виждат другаде, и е много пъти по-доходоносен от масовия туризъм", обясни той. Подчерта, че добавената стойност от туризъм, при който хората идват да наблюдават красиви гледки, е 10-17 пъти по-висока от "пиянския".

След толкова години сега има министър, който наистина защитава природата, заключи Петков. Личев пък подчерта, че "целият Министерски съвет, изглежда, и аз, имаме големи топки, за да направим това, за което съм много благодарен".

Екоминистърът все пак посочи, че няма гаранция, че никой след служебното правителство няма да посегне на тези защитени зони. "Самият Закон за биологичното разнообразие дава възможност всичките защитени зони да бъдат закрити, но това означава България да излезе от ЕС и самите граждани да са напуснали територията на страната", посочи той. Петков смята, че 70% от българите подкрепят такава защита, 30% не са с категорично мнение, но никой няма против нея.

Екоминистърът обяви, че на следващото заседание на правителството ще бъде направена актуализация на 44 защитени зони. "За мен това си е съвсем нормална политика на един независим министър на околната среда, който не може да бъде повлиян от никакви други интереси", обяви Асен Личев.

Двамата обявиха още, че е направена голяма стъпка и за развитието на световната филмова индустрия, след като компаниите "Дисни" и "Нетфликс" ще могат да снимат по Черноморието, "което днес лишихме от застрояване".

Кметовете, на чиято територия са апетитните територии, неведнъж са изразявали несъгласие с предпазването на застрояване на тези територии.

Решението идва, след като в началото Националният съвет по биоразнообразие към екоминистерството одобри разширяването на зони от европейската мрежа "Натура 2000" с цел защита на местообитания и видове от европейска значимост, които в момент не попадат в защитени обекти.

Карадере и Корал имат и защитен статут "за природосъобразен туризъм" по силата на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Източник: "Дневник"

Свързани статии
Съдът отряза Лапчев за лодките на Корал До 31 градуса по плажовете днес Забраниха влизането в морето на 12 плажа в Гърция Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата Рибарите в Царево бесни след обявяването на залива "Корал" за защитена територия Борислав Сандов: Намерението на кмета на Царево да обжалва заповедта за Корал е нелепо Спасител: Необходима е плажна полиция, за да няма инциденти в морето Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност Борислав Сандов: Обявих нова защитена местност - "Залив Корал" РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал
Тагове
плажове корал защитена територия мосв
Коментари

Още от последните новини